Tänk att man inte får bli frisk.
- Regeringens mål att sänka sjuktalet (till 9 årsdagar per person 2020) är en hårda nypornas politik att försöka stävja de ökande stressrelaterade sjukskrivningarna.
En av metoderna för att uppnå detta mål har varit att nyanställa 2000 försäkringskassehandläggare som har till uppgift att hårdgranska alla sjukskrivningar efter 180 dagar.
Detta har lett till att tusentals sjuka blivit av med sin sjukpeng om de inte orkat överklaga.
De som inte klarat att gå tillbaka till sin anställning tvingas då istället att anmäla sig på Arbetsförmedlingen för att söka ett "lättsammare" arbete - TROTS att de redan har en anställning, alternativt får de gå till "Soc", som också kräver att de ska söka jobb.
I sin helhet tror jag regeringen av prestigeskäl vill bevisa för förra regeringen att de lyckades få ner sjuktalet trots att de tog bort stupstocken.
Kontentan blir iallafall att nu utförsäkras sjuka redan efter ett halvår. Regeringen kan visa upp stabila finanser, GD på FK har i dagsläget sparat in många miljoner till budgeten.
På sjukas bekostnad.
De där prejudicerande domarna FK letade letade fram i höstas, för att slippa betala ut sjukpeng i väntan på beslut om överklagen, de var ju flera år gamla domar som inte tagits hänsyn till tidigare.
Agendan handlar bara om att få ner sjukförsäkringskostnaderna.
Många handlggare på FK är inte särskilt proffsiga, men rädda om sina jobb och angelägna att göra cheferna nöjda, dvs att hjälpa till att sänka sjuktalet.
Det ser bättre ut i statistiken ifall sjuka föses över till Af.
Dessutom blir det billigare om sjuka lever på socialbidrag.
Det belastar dessutom bara kommunernas budget.
Det här är bara politik/ekonomism.
Med så här hårda regler kan det aldrig bli rättvist. Det beror helt på vilken handläggare man lyckas få.
Får man en av de 2000 nyanställda så vet man att de är anställda för att finkamma alla argument för att ge ett avslag.
Kommentarer
Trackback