Denna ska jag göra
Paj är alltid gott.
Men det här mina damer och herrar tar nog priset när det kommer till pajer!
En underbart fin och smarrig chokladtryffelpaj med smak av apelsin.
Chokladbotten (recept av Roy Fares)
100g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
3 1/3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
Chokladtryffel
2,5 dl grädde
250 g mörk choklad - välj en fin kvalitetschoklad, 70%
1 apelsin, skalet
Några marylandcookies som stoppas i tryffeln
Chokladbotten
Sätt ugnen på 225°. Knåda snabbt ihop alla ingredienserna till en deg och tryck ut den i en avlång pajform. Ställ i frysen ca 20-30 minuter, detta för att undvika att kanterna rinner ner under gräddning. Nagga pajskalet, grädda den mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du tillsätter tryffeln.
Tryffel
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Riv skalet från apelsinen med ett zestjärn och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull och koka upp. Slå den över chokladen i bunken, låt stå ett par minuter. Rör sedan med en sked till en slät kräm. Plasta längs ytan och låt stå och svalna i rumstemperatur. Bred ut tryffeln i pajskalet. Dela ett gäng Marylandcookies på mitten och tryck ner. Låt stå i rumstemperatur, helst över natten innan den serveras. Servera sen med grädde eller kanske vaniljglass.