Det var bättre förr!

 
 
Irlands nationaldag som är mer känd som Saint Patrick’s Day firas till minne av Irlands skyddshelgon S:t Patrick. Dagen infaller den 17 mars varje år men firas på många håll en hel vecka. Det är i Irland, USA och Storbritannien tradition att man klär sig i gröna kläder och de som inte klär sig i grönt råkar upp för diverse upptåg. Dagen är också känd som en stor festhelg runt om i världen, störst är den självklart i Dublin, men även i London och New York firas Saint Patrick’s Day rejält.
 
 
 
Skulle var häftigt om vi hade ett firande här också på vår nationaldag, nu uppmärksammas knappt dagen. Men den har blivit en röd dag och det är alltid något, men tyvärr på bekostnad av annandag Pingst, den kunde faktiskt fått vara kvar som röd dag. Kanske vi inte har så många religiösa kristna i detta land men det finns faktiskt dom som förknippar annandag pingst med något särskilt och går i kyrkan.Det fanns ju en anledning till att den var röd. Även om det inte är många troende kristna så tycker jag man ska låta de dagar som är och var röda förbli det. Vi ska värna om svenska traditioner kristna som okristna inte minska ned dem för att det blir färre som firar vissa dagar. Dagarna är betydelsefulla för de som firar.
Nej ge tillbaka annandag pingst tack!
 
Blev besviken igår när jag såg Fångarna på fortet. En massa dueller är ju inget man vill se, man vill ju se cellerna. Sen var det sju nycklar förr och fem ledtrådar. Den som blivit fånge var också fånge tills den löstes ut. Löstes inte fången inte ut  fick den heller inte vara med och samla pengar.
Nej nu är jag så där grinig igen och säger:Nej det var bättre förr.
 
 
Men visst är det inte så i alla lägen men i många är det faktiskt sant.
 
Nu går jag inte tillbaka till 1600-talet utan förr är när jag var yngre och fanns på denna jord inte innan.
 
Vi kan ta några exempel från politik till tv och barn.
 
Allt ska privatiseras idag och det har ju visats sig inte vara så bra på många sätt...se bara på sjukvården idag. Nej tillbaka med landstinget. Även det här med alla privata bolag, städbolag, sopbolag ja allt. Landstinget som exempel alla som var anställda där städare(lokalvårdare, vaktmästare, läkare ja etc etc etc va landstingsanställda. Det var mer gemenskap då, idag vet läkarna, syrrorna jo name it vad t.ex. den som städar avdelningen heter. Man var mer som en familj förr alla med samma ledning, samma lönesystem, samma fack om du tar landstinget som exempel och jag är säker på att det var så på alla andra platser som kontor etc.
 
Sen säljs allmännyttan ut och de som är unga idag får det svårare och svårare att få en bostad.
Ombilda hyresrätter till bostadsrätter är jag i mot och kommer alltid att vara.
 
Idag får man inte var sjuk utan att bli jagad av försäkringskassans alla knäppa regler som de givetvis inte infört själva för det vet vi tyvärr vilka som står för.
 
Kolla på skolorna lärarna går på knäna och det är förs stora klasser. Samma gäller förskolan alldeles för stora grupper och ytorna blir mindre och mindre.
 
Sen barnen då vi var ute och lekte, röda och vita rosen, burken, kull, hoppa hage,slängrep, twist, hopprep, spela kula mm mm mm. Vi var aldrig inne, inte ens vintertid var vi inne för då var det skridskor, skidor, kälke, pulka, bygga snögubbar..Idag sitter alla barn framför tv:n eller datorn eller så har de en surfplatta i knät, ja långt ned i åldrarna.
De barn man idag ser ute är de som är så små att de måste ha föräldrna med sig för att gå ut och leka. Aldrig man ser de större barnen leka ute de lekar som vi lekte förresten de leker inga lekar alls inte ens de nya. De nya???? Det finns inga nya lekar de som finns finns bakom datorskärmen. Ända motionen barnen får idag är framför WII-tv-spelet där man hoppar och skuttar mekaniskt framför en stor platt-tv skärm.
 
Men gå till bowlinghallen istället.
 
 
Självklart menar jag inte så. Visst är det kul med tv-spel och visst ska de få finnas i hemmen. Men de får inte ta över allt annat. Nu tar de över leken ute, motionen som barnet får, får de oftast framför tv:n istället.
 
Tv program då. Ja de var också bättre förr, barnprogrammen var roliga och lärorika,

Barnprogrammet hette ett tag halv fem och gick då mellan halv fem och fem, bla från A till Ö gick på tisdagar. Vi såg på tv, åt middag och gick ut och lekte med våra kompisar igen
 
Fem myror är fler än fyra elefanter
 
från A till Ö 
 
 
Mumlan
 

 
 
Bullen
 
 
Lilla sportspegel
 
 
 
Björnes magasin
 
 
 
Beppes godnattstund
 
 
John Blund
 
 
Drutten och krokodilen
 
 
 
Vad är det idag på tv en massa tecknad skit (Barnkanalen har en del bra program), det är utländska kanaler med tecknad som har våld i sig ett annat väld en förr, det är sparkar och slag mm. Barnen kan inte nämna figurerna vid dess svenska namn idag, det sägs Spiderman och Batman inte Spindelmannen och Läderlappen för de vet inte ens vilka de är om man nämner det svenska namnet. Tråkigt men tyvärr sant.
 
Det är smink långt ned i åldrarna som tom tas med till förskolan och vissa små töser kan inte ens det svenska ordet utan säger make up. Lekkläder finns inte utan det är spetsklänningar, högklackade skor, tajta jeans långt ned i förskoleåldern. Ut och lek, begränsa tv-tittandet, dator användandet och tv-spel användandet!!!
 
Nej jag tycker nog att :
 
 
Nu är det frukost!

Kommentarer
Postat av: Marie

St Patriks Day är väl ingen röd dag i Sverige. Idag, när det är söndag kanske, men det är väl nationaldagen 6 juni, som bytte ut annandag pingst?

Håller med dig om att måååånga barn får alldeles för mycket datatid och inte vet hur man leker i riktiga livet - men det finns tack och lov undantag... Mina syskonbarn och syskonbarnbarn får lov att spela tvspel/dator max 3 timmar, en lördag- det är deras "speltid", sen stängs allt av igen och familjerna gör saker tillsammans eller barnen leker själv. Tv är bara Bollibompa på kvällen - som när vi var små. Visst, är de hemma och sjuka får de ligga i soffan och titta mer, men normalt sett inte och det tycker jag är jättebra!

Väluppfostrade barn med mycket kunskap och stora ordförråd som är roliga att göra saker med för de har fantasi dessutom!

Svar: Jag menar att det skulle vara trevligt om vi hade ett firande här också på vår nationaldag...sen står det ju att den blivit röd men att annandag pingst tagits bort. kanske krångligt men jag menar att vår nationaldag blivit röd inte att Irlands nationaldag är röd i Sverige. Hänger du med? Gjorde precis så som föräldrna till dina syskonbarn gör, skönt att det finns undantag.
kerstin Persson

2013-03-17 @ 08:58:40
URL: http://minsmalavag.blogspot.com
Postat av: Marie

Då är jag med... Läste det som att du menade att det var st patriks day som blivit röd och ersatt annandag pingst ;)

Svar: Ja jag ska nog ändra lite i texten för lite rörigt var det.
kerstin Persson

2013-03-17 @ 10:08:11
URL: http://minsmalavag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0