Tanka ri ottan!

Har ni sett den svenska serien Svenska hjärtan? Om inte så kan jag skriva att ni bör de den. Men detta inlägg ska inte handla om serien utan om ett grannpar och vad mannen säger varje år när ledigheten lider mot sitt slut. Eller det är hans fru Kristina som berättar vad han säger.
- Varje år när höstterminen närmar sig ska Henrik antingen flytta ut på landet och bli fårfarmare eller....
Nu minns jag tyvärr inte det andre hon sa men det räcker så.
 
Han säger något med att han hatar skolan och när sommaren är slut. Då säger grannen Elisabet till Henrik: Men du är ju lärare!
Han tittar på henne och säger enbart: Ja.
 
Så känner jag just nu när det enbart är en vecka kvar av semestern och max en månad sommar kvar för September är den första höstmånaden.
Inte för att jag gillar kraftig värme och ligga och sola mig utan för att jag gillar ljuset, ljumma sommarkvällar, all grönska, doften av sommarregn etc etc etc.
Sen den välbehövliga ledighet då man verkligen är trött och behöver vila, vara tillsammans med nära och kära, slippa ställa klockan och bara vara.
 
Nu är det snart slut och en ny termin börjar med en massa måsten och krav, ställa klockan och så rullar ekorrhjulet på som vanligt igen.
Får man skriva så här när man jobbar i förskolan och har en massa ansvar bla för barnen, sen har man åtaganden man ska följa.
Visst måste man få skriva så här trots allt det där?
 
(Kan lägga in en liten grej innan jag fortsätter: Jag trivs med barnen, med kollegerna, med arbetsuppgifterna (dock kanske inte alla) men det är jag långt ifrån ensam om. På alla jobb finns det något som arbetarna inte trivs med. Vore ju konstig annars. Men i stort sätt så trivs jag med mitt arbete, finns mycket positivt i mitt yrke.)
 
Lite exempel på det andra kanske inte trivs med:
 
En modell som tjänar miljoner och får se hela världen har säkert något hon inte trivs med. Att alltid tänka på vad man äter, gå och lägga sig tidigt så att man inte får ringar under ögonen.
 
En världsartist som gör det han/hon älskar kanske inte trivs med turnerandet världen runt, att aldrig ha en fast punk, saknar sina nära och kära.
 
En sjuksköterska kanske inte trivs med all stress, när man känner att man inte hinner med, att bli utskälld för att någon fått vänta så och så länge.
 
En VD kanske inte alls känner för allt ansvar, tycker allt bara rasar på, känner att denne inte räcker till, ja listan kan göras lång.
 
Men nu till saken. Nu är jag där inför en ny terminsstart och inför den mörka årstiden och kylan.
Nu är jag den där Henrik som vill flytta ut på landet och bli fårfarmare.
 
Jag vill:
 
Jag vill till Göteborg göra något eget, som ett litet pensionat med egen restaurang eller ett vandrarhem med enbart frukost eller börja jobba på ett konditori/fik eller bara gå hemma och kunna leva på en lön. Där hemma skulle jag scrapboka, skriva jag har ju alltid velat bli författare, baka, laga mat i mängder, pyssla, ibland läsa...ja bara kunna vara utan en massa måsten. Ha ett litet växthus eller en egen liten trädgård att pyssla i sommartid.
Jag älskar Göteborg och mina luftrör och eksem vart mycket bättre där nere. Så jag vill flytta dit.
Jag skulle vilja bo i Haga i något av de fina gamla kåkarna och kvarteren. Sen ha en liten söt sommarstuga ute i Göteborgs skärgård där jag kunde pyssla i trädgården sommartid.
 
Eller bo som på Saltkråkan ha en liten handelsbod/affär som även bar sig vintertid då de flesta turister försvinner.
Någonstans i Stockholms vackra skärgård.
Bara känna livet varje dag. Vilken härlig känsla det skulle vara.
 
Eller vinna drömvinsten och bli ekonomiskt oberoende. Köpa en husbil och resa genom världen först Europa, sen över till Amerika. Inget jäkt inget stress utan stanna längre stunder då man verkligen vill se något.
 
Dessa drömmar blir större för varje dag terminen, mörkret och kylan närmar sig. Sen avtar drömmarna sakta men säkert när ljuset, värmen och terminen närmar sig sitt slut. Men de avtar aldrig helt, de finns alltid där som en liten pyrande eld.
Jag vill något annan med mitt liv.
 
Jag pratar om dem, jag tänker på dem men jag agerar inte. Hur skulle jag göra då? Jag har inga pengar att skapa något eget för. Sture har heller inga pengar att skapa något eget för.
Hur skulle vi båda som snart är 50 få både få jobb och lägenhet samtidigt nere i i Göteborg.
Visst man kan kika men sen ska man kanske på intervju, jag får jobb eller Sture men inte den andre.
Sen är sannolikheten att man får något arbete väldigt liten. Men drömmen finns där den försvinner inte.
 
Hösten är även depressionens tid för mig. Jag hatar hösten som kommer med den första kylan och mörkret. Inga färgglada löv kan lätta upp den stämningen inte.
 
Detta är mina tankar denna morgon.
 
Nu en fråga till alla läsare trivs ni med det ni har? Ert arbete, ert liv etc. Snälla skriv och berätta. Kankse just ni har tagit det där steget och förändrat ert liv eller så har ni drömmar som jag.
Spännande berätta för mig!

Kommentarer
Postat av: Marie

För mig var det ett stort steg att flytta från Värmland för ca 6 år sen. Bryta upp från allt som var känt och bekant till en stad jag nästan aldrig besökt. (Trivs fortfarande inte 100% i Örebro, men det är nära hem till Värmland så det går.)

Har ett jobb jag stormtrivs med och den bästa chefen man någonsin kan önska sig.

Har väl ett ganska bra liv egentligen och inget att klaga på, men som du säger, det finns alltid en önskan och längtan...

Jag när en dröm om att få ha ett "bokcafé" eller litet fik inrett i gammal stil med bokhyllor fyllda med böcker längst väggarna som besökarna gärna får läsa/låna/köpa, baka eget bröd och ha soppluncher eller enklare rätter.

Fast jag skulle också vilja vara "lyxhustru"/hemmafru och hade vi råd skulle jag nog inte tveka många sekunder...

MEN, jag är nöjd med det jag har och bestämmer ju mer eller mindre över mina egna arbetstider och kan vara ledig när det passar mig, jobba korta dagar, jobba hemifrån, får se mycket av landet och köra roliga bilar - så klagar gör jag inte.

... förstår hur du tänker och känner här i alla fall!

Svar: Tack för att du delade med dig. Skönt att mer eller mindre kunna bestämma över sina egna arbetstider och kunna vara ledig när det passar en, låter som du verkligen hittat hem när det gäller ditt jobb. Det där med bokcafé låter jätte intressant lite som min dröm fast jag hade inga idéer med böcker. Riktigt lyxhustru vill jag inte vara utan kunna göra saker hemma som att skriva, scrapa, baka etc. Måste ha något att göra, men kunna bestämma själv när och vad jag ska göra.
kerstin Persson

2013-07-29 @ 10:14:05
URL: http://minsmalavag.blogspot.com
Postat av: Yvonne

Jag har ju gjort resan, längtade alltid till Gotland och bestämde mig. Skrev boken och flyttade samtidigt som jag gav ut den. Sa upp mig från fast jobb i Stockholm för att bli egen företagare. Nej jag har inte ångrat mig! Svenska Hjärtan har jag också hela serien!

Svar: Du har gjort det som jag drömmer om tagit steget.Vad var det för b0ok du skrev har själv alltid drömt om att bli författare. Jag har skrivit väldigt mycket dock mest noveller.
kerstin Persson

2013-07-29 @ 18:05:14
Postat av: Celine Naminah

Vad handlar den serien om då?

Svar: Svenska hjärtan handlar om flera familjer som bor grannar i ett radhusområde. Kärlek, intriger, vänskap, humor ja den har allt. En underbar serie skriven av Carin Mannheimer säkert sett den över 100 gånger. Sen har den otroligt bra svenska skådespelare också,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_hj%C3%A4rtan

Rekommenderar den varmt
kerstin Persson

2013-07-29 @ 22:33:24
URL: http://aspieblogg.se
Postat av: Yvonne

Jag skrev en inbunden bok om Kräklingbo socken på 136 sidor. Sen har jag medverkat i ett antal böcker till samt skrivit för ett tiotal olika tidskrifter.

Svar: Just det så var det, det har du ju berättat.
kerstin Persson

2013-07-30 @ 13:09:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0