Öregrund och gräsö!

Jösses vilken lång dag det blev hemifrån igår. Vi stack 8.45 och kom hem ett par minuter över 17. Men i Öregrund och på Gräsö lös solen från en halvblå himmel, lite dismoln. Här hemma regnade det tydligen hela dagen. När vi kom så var det molnigt men det lättade upp väldigt fort.
 
Vill ni se bilder? Klart ni vill.
 
Snart framme.
 
 
 
Öregrund
 
 
  
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gräsö blev en liten besvikelse då det bara var en lång ringlande väg genom skog och mark. Trotts att det skulle finna utsiktsplatser och en massa annat så fanns det inte en skylt mer än till två badstränder. Men när vi kom upp till den nordligaste udden Örskär så var det väldigt vackert. Man kan ta båt ut till örskär och fyren där det finns restaurang och vandrarhem. En liten båt men plats för enbart 12 personer. men vi gjorde inte det utan åkte tillbaka. Sen när man kollar hemsidan så ska man noga anteckna vart man ska svänga av eftersom det är dåligt skyltat. Där står det hur man ska åka och vart man ska ta en avstickare.
 
 
 

Örskärs fyr

Örskärs fyr är en av Sveriges äldsta fyrplatser,1680-talet. Tidigare kallad Gräsö fyr. Den nuvarande fyren är från 1738 och är ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman. Fyren har en "spiralgång" vilket gör att den är lätt att gå upp i. Det är endast de två sista våningarna som man går i trappor. Utvecklingen inom fyrtekniken har gått från rovoljelåga och ljusförstärkande speglar fram till en 1000W elektrisk lampa. Den anses också ha varit världens första fyr med blänkapparat. Det finns idag möjlighet att besöka fyren under maj-september

Vi fikade på vägen. Då vi vid denna tid var vrålhungriga.
 
 
 
 
Minnesmärke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg tillbaka.
 
 
Vi stod som bil nummer två på färjan och vattnet stänkte upp.
 
 
 
 
 
Sture tog ett kort på pölen som blev på däck när vattnet slog upp.
 
 
Middag på vägen hem.
 
Sibylla vid Roslagsstoppet.
 
 
 
 
Nu måste jag sova i ett par timmar för idag ska vi till Eskilstuna parken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0