Hitt på något!

Jag är hungrig men det finns inget som lockar i kylskåpet. Sen är jag inte sugen på någonting, men hungrig är jag.
Jag skulle vilja göra något idag, var så trist igår när Sture försvann i flera timmar ned på gården för en sak som max skulle ta 30 minuter. Han och en granne rensade ut källarrummen från bråte så alla trädgårdsredskap kan stå och hänga snyggt och fint. Men vi skulle ha dvd dag men så blev det inte, så jag hade min egen dvd dag, men idag vill jag inte se på dvd utan göra något. Som vad då?
Enköping, Skokloster, Sigtuna ja whatever. Bara åka någonstans och promenera runt.
Men men Sture vill väl bara ta det lugnt. Vore kul om han hittade på något kul någongång.
Men jag har ju mer tid då jag går upp tidigt och googlar runt.

Kolla detta hittade jag och la där Sture snart ska dricka sitt kaffe:

Med bil:
Från Stockholm, kör E4/E20 till Södertälje.Fortsätt E20 mot Göteborg, efter ca. 3 mil skylt/avfart mot Mariefred, Åkers Styckebruk eller Stallarholmen. Skall du till Strängnäs fortsätter du E20 till avfart mot Strängnäs vid Biskopskvarn.

 

Småstadscharm, historia och naturupplevelser vid Mälarens strand, där har du oss!

Vandra kring Strängnäs domkyrka, fika vid Mälarhamnen i Västerviken. Låt dig lockas av Mariefreds charmiga trähusbebyggelse och besök välkända Gripsholms slott. Vandra och paddla i Åkers bergslag. Besök barockslottet Mälsåker och ta del av vikingahistorien på Selaön. Kommer du med båt uppskattar du närheten till stadskärnorna och att du kan gå med golfvagnen direkt från båten till golfbanan.

Strängnäs kommun har många välkända besöksmål och sevärdheter. De mest kända är Gripsholms Slott och Ångtåget i Mariefred. I Strängnäs finns domkyrkan och Västerviken med sin väderkvarn. I Åkers bergslag finns paddelleder samt möjlighet till vandring längs Sörmlandsleden. Stallarholmen och Selaön har många runstenar och gravfält från vikingatiden samt det vackra barockslottet Mälsåker.

 

 

 

 

Staden Strängnäs har en lång historia - denna plats, där vägar på land och vatten korsade varandra och där människor möttes blev tidigt en viktig marknads-, tings- och offerplats.

Strängnäs domkyrka

Sedan 1100-talet har Strängnäs varit biskopssäte och spelade under medeltiden en viktig roll som kyrklig förvaltningsstad. Under 1200-talet grundlades den nuvarande Strängnäs Domkyrka, som reser sig högst uppe på kyrkberget och än idag dominerar stadsbilden. Byggnaderna runt kyrkan minner om skilda tider och bidrar till att skapa en säregen miljö.

Strosa bland de gamla kvarteren

De gamla kvarteren visar hur det borgerliga Strängnäs en gång såg ut. Vandra Gyllenhjelmsgatan, vik av på Lillgatan och fortsätt Kvarngatan upp till Väderkvarnen och njut av den välbevarade stadsbilden. Strängnäs har också gamla anor som skolstad med bl a Sveriges näst äldsta gymnasium och flera byggnader erinrar om den gamla lärdomsstaden.

En idyll men även en modern industriort

Strängnäs är fortfarande en idyll, men också en modern industriort med ett flertal branscher som elektronik, data, livsmedel, kemi och bioteknik.

Det är framförallt två faktorer som gjort att Mariefred har uppstått just här, slottet Gripsholm och klostret Pax Mariae (som betyder Marias fred och givit staden dess namn). Av klostret finns numera inga lämningar ovan jord, medan slottet i desto högre grad dominerar sin omgivning. I slottet förvaras bl a en av Europas största porträttsamlingar.

Fin miljö i gammal anda

Man bör naturligtvis inte bli så tagen av slottet att man inte ser staden med sin välbevarade trähusbebyggelse. Somliga går att besöka, t ex det mer än 200 år gamla Rådhuset som uppfördes på befallning av Gustav III, Callanderska gården som idag är hembygdsmuseum och det vackra värdshuset som byggdes som strumpfabrik på 1700-talet. I Gripsholms kungsladugård finns idag Grafikens hus.

I Mariefred ska man inte ha bråttom utan ströva omkring i de små kvarteren, handla i de små välsorterade specialbutikerna, besöka konstgallerier, äta god mat och njuta av idyllen.

Ångbåt och ångtåg

Till och från Mariefred tar man sig lämpligen med ångbåt, snabbtåg och ångtåg. Under sommaren går s/s Mariefred mellan Stockholm - Mariefred och på sträckan Läggesta -Mariefred kan man efter en snabb transport från Stockholm eller Eskilstuna/Örebro, uppleva hur det var att åka tåg förr med museijärnvägen ÖSLJ.

 

Ja vi får väl se hur det blir?????


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0