Nu till diskussion

Nu alla 100 läsare ska vi ha en flitig diskussion här inne angående en artikel som jag lägger ut här.

Först detta: Jag hade förstått det som att mamman ammade sin bebis och gjorde det klart och sen beställde ett glas vin.
Inget fel i det anser jag då vinet hunnit gå ut tills det är dags att amma nästa gång.
Men enligt artikeln så ammade hon och drack vin samtidigt och dessutom beställdes mer vin in.


Nu några frågor till er så kan diskussionen dra igång:

  1. Tycker ni den ammande kvinnan gjorde rätt eller fel?
  2. Är det rätt av bartendern att neka kvinnan att köpa alkohol?
Jag anser att kvinnan gjorde totalt fel man ammar inte och dricker alkohol samtidigt.
Däremot amma ditt barn klart och ta ett glas vin helt okey enligt mig.
Sen till bartendern som naturligtvis gjorde helt fel, det är inte hans sak att leka förmyndare åt kvinnan. Ingen sådan policy fanns som bartendern påstod. Hade policyn funnits så tycker jag det hade varit fel då ingen ska leka förmyndare över någon annan.
Enda gången det är rätt att neka någon alkohol är vid för låg ålder och om någon är för berusad.

Men vad anser ni läs artikeln under och börja en diskussion i mitt kommentarsfält...kul eller hur?
Ni får givetvis vara anonyma om ni nu känner för det. Men är ni omkring 100 läsare/dag så bör ni våga diskutera detta ämne när ni vågar läsa min blogg.

Ammande mamma nekades köpa vin

OBS! Bilden föreställer inte mamman i artikeln! OBS! Bilden föreställer inte mamman i artikeln!

Jenny nekades att dricka vin på krogen.

Anledningen: Bartendern hade sett henne amma sitt barn.

Det var vid halv sex-tiden i måndags kväll som Jenny och en vän gick till baren på hotell Rival i Stockholm. Med sig hade hon sin son i barnvagn.

Jenny gick fram till baren och beställde varsitt glas vin till sig och sin vän. Medan de pratade och drack vinet ammade Jenny sitt barn. Sedan bestämde de sig för att ta ett glas vin till. Den här gången gick kompisen och beställde – men nekades.

"Chockad och upprörd"

Bartendern sa att han hade sett att Jenny ammade och att Rival tar avstånd från alkoholintag under amning.

– Jag blev jätteförvånad, chockad och lite upprörd, säger Jenny till Studio ett.

Hon gick då fram till bartendern och frågade om det verkligen stämde, varpå han svarade att det var barens policy.

Trots att Jenny berättade för bartendern att det enligt Livsmedelsverket inte är skadligt för barnet om mamman dricker ett par glas vin i veckan under amning, framhärdade han i att det var Rivals policy att inte servera alkohol till ammande kvinnor.

Jenny frågade om det var order från ledningen, vilket bartendern bekräftade.

– Då blev jag väldigt förbannad och så gick vi därifrån. Jag kände mig diskriminerad och ifrågasatt som mamma, säger hon.

Avgörs från fall till fall

Men när Aftonbladet talar med Madelene Sagerstål, mat- och dryckesansvarig på Rival, förnekar hon att personalen har beordrats att inte servera ammande kvinnor.

– Vi har ingen skriven policy, men bartendern ställs inför ett moraliskt dilemma och vi ställer oss bakom honom i den här frågan, säger hon.

Men är det er uppgift att lägga er i sådana här frågor?

– Det är upp till vår personal att avgöra från fall till fall hur de ska agera.

Under torsdagen har debatten gått het på Studio etts hemsida och på andra nätforum. Många rycker ut till bartenderns försvar, medan andra kallar Rivals agerande nymoralistiskt. Klart är att diskussioner om hur småbarnsföräldrar ska ta hand om sina barn engagerar.

När Aftonbladet når Jenny vill hon inte kommentera händelsen igen.

– Det får räcka nu.



Kommentarer
Postat av: Marie

Jag tycker Jenny gjorde fel... när man ammar och avser fortsätta amma tycker jag man ska hålla sig ifrån alkohol, oavsett vad Livsmedelsverket säger. Och eftersom jag själv jobbat i restaurang och stått på alkoholtillståndet samt serverat i baren måste jag säga att jag förmodligen agerat på samma sätt som bartendern. Alkohollagen är lite luddig - du får inte servera någon som är märkbart berusad, men i övrigt är det upp till ditt eget omdöme att avgöra vem du ska servera, så länge de har åldern inne vill säga. Hade det varit min bar hade nog jag också ställt mig bakom bartenderns val att neka mer alkohol. Och jag vet inte om jag tycker det är diskriminerande på nåt sätt - hör väl mer till sunt förnuft tycker jag. Man kan avhysa någon från sin restaurang/bar för att man anser att den är för berusad eller uppför sig på ett sätt som inte är passande eller stämmer in med restaurangens/barens profil, så varför ska man inte kunns säga nej till att servera en ammande kvinna om man själv anser att det är något som kan skada en annan individ.



Nu får jag väl massor av skit för det här, men åsikten efterfrågades och jag tycker inte man ammar och dricker och uppenbart tyckte inte bartendern det heller.

2011-05-07 @ 10:14:09
Postat av: kerstin

Svar till Marie.



Först jättekul att du svarade kanske man kan få igång en diskussion angående detta. Ingen ska få skit för vad man tycker för då ryter jag i :-).



menar du att om hon först ammat klart och sen tagit ett glas som gått ur kroppen innan nästa amning inte är okey?

Eller den situation som var att hon ammade samtidigt som hon drack?

En undran bara.

Om kvinnan ammar samtidigt som hon dricker sitt vin är det totalt upp åt väggarna galet anser jag. Om hon ammar sitt barn mätt och glad och vet om att det är minst tre timmar till nästa amning eller att man säker vet om att det glas man nu tar är borta ur kroppen vid nästa amning tycker inte jag det är fel alls att ta ett glas.

2011-05-07 @ 10:28:52
URL: http://hillsmother.blogg.se/hillsmother
Postat av: Daisy

Jag anser inte att alkohol och barn hör ihop. Om man måste dricka då man har ett ammande barn så ska man först amma och pumpa ut så det finns så barnet klarar sig ett dygn och därefter dricka, sen får man pumpa ut och slän ga bröstmjölken under några nästan ett dygn. Alkoholen finns kvar i den producerade mjölken längre tid än man själv känner av.

2011-05-07 @ 15:49:52
URL: http://phantazia.blogg.se/
Postat av: Daisy

Privat - Blev lite nyfiken då jag fixade din blogg så jag kunde itt motstå att kika på din besöksstatistik... Hur sjutton bär du dig åt för att få så många besökare? Vad är ditt hemliga knep? Jag får oftast bara mellan 0-10/dygn.

2011-05-07 @ 15:51:16
URL: http://phantazia.blogg.se/
Postat av: Marie

Att dricka samtidigt man ammar är enligt mig inte okej och jag skulle väl helst se att man pumpar ur om man vet att man ska dricka om man har ett barn som ammas för att vara säker på att det inte ammas alkohol eller att det går så många timmar att man med säkerhet vet att det gått ur kroppen. Barnet har ju inte bett om eller valt att dricka vin. Jag skulle personligen inte dricka alkohol alls under tiden jag helammade för barnet och dess välbefinnande går före alkoholen, men det är jag det... som inga barn har ;)

2011-05-07 @ 22:27:27
Postat av: kerstin

Svar till Daisy och Marie:



Man ska inte dricka alkohol samtidigt som man ammar det håller jag fullt med om. Och bestämmer man sig för att dricka fler än ett glas så håller jag med om att man ska pumpa ur. Ett glas vin hinner försvinna ur kroppen till nästa gång barnet är hungrigt och ska ammas. Jag själv gav ersättning då jag redan börjat med det så smått och pumpade ur brösten på festen och kastade mjölken. Hände en gång under den tiden jag ammade.

Spelar ingen roll Marie om man har barn eller ej, man har rätt och säga vad man tycker eller skulle göra ändå.

Under mina graviditeter tog jag ett litet glas likör eller rättare sagt jag smakade en smutt på en ny sort, när jag ammade så var det denna trevliga fest vi var bjudna på i slutskedet av min amning.

Men att sitta på en pub och amma och dricka under tidsen är totalt galet och sen beställa in mer???

2011-05-08 @ 07:56:16
URL: http://hillsmother.blogg.se/hillsmother

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0