BRA!

Bra lägg mer pengar och resurser på hemlösa. De får inte skylla sig själva, det finns alltid en anledning till att man hamnar där man hamnat. Ingen väljer ju att bli sjuk och lika lite väljer man att bli hemlös. De som blir hemlösa har alltid råkat ut för något som stjälper hela deras livstillvaro.
Arbetslösa som inte kan betala hyran och blir vräkta, människor som börjar ta till alkohol för att må bättre av olika anledningar och sen inte kan hantera det så alkoholen tar över deras liv.
Jag har varit i nära kontakt med flera hemlösa och känner vissa väldigt väl, de jag känner kände jag innan de blev hemlösa och deras liv var fyllt av allt man kan önska sig tex familj, hem, arbete och små söta barn.
Men något hände så allt gick åt helvete och det väljer man inte.
Man kanske hanterar det på fel sätt men man väljer aldrig att bli hemlös, utschasad man väljer inte att bli en människa i samhällets bottenskick.


Såg dig Anki i Vällingby när jag hade semester du såg inte mig. Du var väldigt nedgången och luktade fylla lång väg. En gång i tiden var du lång och smal såg superbra ut, var gift och hade din son på samma avdelning som min son och en liten tjej som ej börjat på förskolan än, du hade ett hem ett arbete och er familj hade det bra ställt.
Men vad hände? Du mötte den stora kärleken och lämnade allt...en kärlek som söp och drack och slog dig (detta har hon själv berättat för mig) och du sjönk längre och längre ned. Att du fortfarande lever efter snart 20 år med din stora kärlek är ett under. Du ser ut som 60 minst men är lika gammal som jag.

Du lever till och från på gatan och ditt liv blev nog inte som du velat att det skulle bli.
Vart vill jag komma då. Jo läs denna artikel från DN:


Nytt projekt ska hjälpa hemlösa

 

Kylan går hårt åt de hemlösa. Svårast har människor som Stockholms stad kan neka hjälp. Därför startar Stadsmissionen ett nytt projekt för hemlösa som inte har anknytning till staden.


Hemlösa personer som inte är skrivna i Stockholm har inte rätt att använda stadens härbärge. Det kan handla om andra EU-medborgare eller personer från andra kommuner i landet.

Under nästa år kommer Stadsmissionen att inleda ett nytt projekt för den här gruppen.


– Vi ser att den här gruppen som inte är berättigade tak över huvudet från staden, far mycket illa om vintern. Det finns överhängade risk att de hamnar i djupare alkoholmissbruk eller annat missbruk, säger Marika Markovits.

Just nu letar Stadsmissionen efter en ny lokal för projektet som ska pågå i minst tre år.

– Vi brukar ha svårt att hitta lokaler, men det här rör sig om personer som inte har något missbruk men riskerar att hamna i ett om de inte får hjälp. Folk behöver alltså inte vara orolig att det kommer vara en störande verksamhet, säger Marika Markovits.

Med erfarenheter från förra vintern då det var extremt kallt, har Stadsmissionen och Klara kyra utökat sin verksamhet.

– Vi har tillsammans cirka 45-50 nattplatser och vi på Stadsmission tar in fler i dagverksamheten, säger Marika Markovits.

De personer som inte har anknytning till staden kan få hjälp av socialjouren att komma i kontakt med hemkommunen eller det EU-land som personen kommer ifrån.

– Det är alltid fler som behöver hjälp när det är kallt, säger Annelie Wernstedt, tjänstgörande inspektör på socialjouren.

Hemslösa som är i akut behöv av hjälp ska vända sig till kommunen där de är skrivna.

– En del kranskommuner har egna jourboenden och då hänvisar vi dem dit, säger Annelie Wernstedt.

Människor som kommer från andra delar av landet kan få hjälp med en hemresa.

– Vi gör en ekonomisk bedömning och behöver man hjälp så kan vi erbjuda en hemresa. Vi samarbetar också med andra EU-länder, även om man i första hand ska vända sig till ambassaden, säger Annelie Wernstedt.


KÄLLA

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0