vaskning!

Jag blir så arg när jag läser detta. Skänk pengarna till välgörenhet istället!!!!
Förbjud vaskning!!!!!OBS! Arrangerad bild.
Foto: Jonas Bilberg

”Det värsta jag har varit med om, jag har aldrig skämts så mycket i mitt liv”

Den nya trenden att vaska champagne har blivit sommarens stora samtalsämne.

Men händer det verkligen på riktigt?

Aftonbladet har undersökt hur utbrett fenomenet egentligen är.

Sedan myndigheterna i Båstad och på Gotland förbjudit champagnesprut har det rika festfolket upfunnit ett nytt sätt att sätta sprätt på pengarna: vaskning. Alltså att beställa in champagne och be personalen hälla ut det i vasken, bara för att visa att man har råd.

Sedan Aftonbladet skev om vaskning i Båstad tidigare i sommar har ämnet rört upp känslor och skapat debatt. Bland annat har Kristdemokraternas ungdomsförbund skyllt fenomentet på Socialdemokraterna för att de ”avskaffat normerna och skammen.”

Men även om många har hört talas om vaskning är det desto färre som sett det i verkligheten. Är det bara en myt, eller förekommer det på riktigt? Aftonbladet har ringt runt till några av de häftigaste klubbarna i landet för att reda sanningen om hur mycket det egentligen vaskas.

Här är frågorna vi ställde:

1. Har du sett någon vaska – eller har någon i er personal blivit tillfrågad att vaska åt en gäst?

2. Var kommer företeelsen i från?

Stefan Karadynovski, barchef för Sturecompagniet och V, Stureplansgruppen i Stockholm:

1. – Nej, det händer inte här i stan, kanske i Visby eller Båstad, men jag har inte hört att det har hänt där nere heller. Folk har börjat beställa in dyrare champagne i stället för att spruta.

2. – Jag tror att skämtet uppstod på en internetsajt där man kan betala in pengar via sms –”I stället för att hälla ut din champagne, vaska ett sms”, står det. Många garvar åt sajten och jag kan tänka mig att det är den som väckt trenden. Det finns alltid folk som måste göra det för sakens skull. I St Tropez har det förekommit att rika pakistanier köper 200 flaskor champagne och sprutar på folk eller häller ut det i poolen.

Robert Hållstrand, ägare av nattklubben Rose, Village och Story hotel i Stockholm och Karma i Visby:

1. – Jag har hört av personalen att en eller flera gäster gjort det vid något tillfälle. Men det var gäster av internationell karaktär. Bland svenskar tror jag mest att det är skämt. Folk med lite klass, kvalitet och känsla häller inte ut champagne. Jag tycker att det är en konstig företeelse. Jag förstår inte varför man gör det? Hoppas att ni hittar någon vaskare som kan svara på det.

2. – Det kommer från London tror jag. Jag har hört historier om folk där som köpt tio flaskor champagne och bett bartendern att hälla ut dem.

Erik Sandberg, bartender på Burmeister, Visby:

1.– Jag är en av de suckers som har fått vaska. Det är det värsta jag har varit med om, jag har aldrig skämts så mycket i mitt liv, men vad gör man inte för dricksen. Vi får ungefär en seriös vaskningsförfrågan per kväll.

Hur går det till?

– En gång var det en riktig pajas som kom fram och beställde fyra magnumflaskor skumpa, sen sa han – "Jag vill att du vaskar två".

Då sa jag att nej, det tänker jag inte göra eftersom någonstans i Frankrike finns en gubbe som går och vrider på det här.

Men han sa att hantverket inte spelade någon roll – "Det är mina pengar och jag gör vad jag vill med dem", sa han.

Sen gav han mig ett glas och sina polare ett glas, skålade och bad mig hälla ut två av magnumflaskorna i diskhon.

När jag hällde ut champagnen stod de tysta och såg nöjda ut.

2.– Folk som har för mycket av de goda men samtidigt kan det vara vanliga Svenssons. Det handlar om att inför väldigt många visa att du kan fjutta eld på 3000 kronor utan att blinka.

Fredrik Strebel, nattklubbschef på Pepes Bodega i Båstad:

1.– För fyra år sedan var det någon som gjorde det hos oss, vaskade två flaskor champagne, men nu är det bara media som håsat upp det. Det existerar inte i dag men tack vare media vaskar gästerna hos oss allt annat än champagne just nu (skratt). Folk köper två öl och vaskar en på skoj för att driva med kompisen.

2. – Ingen aning.

Ubbe Wallin, vd Gutekällaren i Visby:

1.– Nej, kanske någon som frågat på skoj någon gång men inte på riktigt. Vaskning är en myt som inte existerar. Jag har aldrig sett det, bara läst om det i tidningarna.

2. – St tropez, tror jag. Det finns något som heter vaskning där nere när man beställer in två flaskor champagne och lägger den ena på marken för att rinna ut.

Vaskning – myt eller trend?

Fakta: Vaskning och champagnesprut

Vaska är att beställa in flera flaskor champagne och be personalen att hälla ut x antal i vasken bara för att visa att man har råd.

Kungar av vaskning

Några som säkerligen vaskat ordentligt i sina dagar är Thomas Jisander och Peter Mattson, tidigare misstänkta för att ha förskingrat miljontals kronor från företaget Trustor. De sprutade så mycket när det begav sig i slutet av 1990-talet att Thomas Jisander blev känd i europeiska tidningar som "Mr. No Limit".


Thomas Jisander i P3 Dokumentär om Trustor:
"En sekvens från St Tropez som blivit lite beryktad är när vi hade en helikopter som landade på båten och flög oss 200 meter in till Pamplona beach. Vi landade på bartaket varpå hela lunchen blåste bort för 150 personer. De blev ju helt nersölade och gräddiga allihopa va, så det var ju nästan lynchstämning.

Men vi klev ur där glada i tåget fem personer. Jag hade stjärngossemössa på mig, och baddräkt, och högklackade skor och en spegelklänning. Så satte vi på Star Max musiken och beställde in 408 flaskor Cristal och delade med oss av det till alla andra så det blev en ganska schysst stämning där en fyra, fem timmar"


"Redan på 60-talet började Brigitte Bardot att spruta champagne men ofta var det lokalt på det egna bordet. Vi flyttade ju fram positionerna genom att beställa in hysterisk mycket flaskor och dela med oss till alla andra varpå generositeten liksom, vi ritade om kartan för generositeten kan man säga – för att alla fick vara med och av de här 408 flaskorna drack jag väl en själv. Vi bara kastade ut flaskorna till alla och de var jätteglada. Vid ett tillfälle i St Tropez bars jag in i ett badkar fullt med champagne – till musik."


Cristal är en champagne producerad av L
ouis Roederer som kostar 1595 kronor per flaska på Systembolaget.

 

KÄLLA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0