Fredag

 

Så var det den där härliga Fredagen igen...slutar 15.30 idag. Skönt för förra Fredagen stängde jag och skiten kom fem i sex en Fredag...larv han hade varit hemma hela dagen.

Sitter nu har och är dö trött, vaknade kl 04 och somnade väll om vid 05 och vaknade 05.45...nja sov från och till dessa korta 45 minuter!!!

 


 

Alby får spektakulär förskola

Publicerad 4 februari 2010 - 14:53
Uppdaterad 4 februari 2010 - 15:06

På söndag invigs förskolan Ugglan i Alby. En arkitektritad skapelse som väckt intresse i området.

Play

Alby är knappast känt för sin nyskapande arkitektur. Men nu öppnar den arkitektritade förskolan Ugglan i området och den har redan väckt intresse hos både de som ska vara i skolan och de boende i området.

När den gamla förskolan brann ner tog Botkyrka kommun chansen att skapa någonting nytt. Man gav arkitekten i uppgift att skapa en annorlunda byggnad som bryter mot omgivningen men samtidigt passar in i den levande parkmiljön.

Återvunnen aluminium
-Byggnaden är ganska stor, det är åtta avdelningar. Med en rund form faller huset undan, är det kantigt upplevs det som större så det kommer från många håll, säger arkitekten Ami Katz till ABC.

Den rundade utsidan är lika hård som den ser ut, den är nämligen byggd av återvunnet aluminium. Samtidigt går det runda igen även inomhus, likt färger och material.

Men lokalerna kräver också ett nytt arbetssätt. De traditionella avdelningarna är mindre och färre, istället ska barnen aktiveras av särskilda pedagoger i de stora luftiga ateljéerna eller i uterummet som ligger mitt i byggnaden.

"Det känns tryggt"
- Sedan har vi stora planteringskärl där barnen kan plantera blommor, säger Ami Katz.

-Det är viktigt att erbjuda barnen någonting annorlunda, säger arbetslagsledaren Lena Tenbrock.

Men än är allt i sin linda. För personalen gäller det nu att finna sina roller. För barnen handlar det samtidigt om att hitta en egen vrå, vilket inte är alldeles enkelt i ett hus med fönster från golv till tak. Men föräldrarna är nöjda.

-När man går här ser man sina barn var de befinner sig. Och fröknarna ser barnen igenom fönstren, det känns tryggt, säger föräldern Adea Zemelqosi.

Aktiveras av särskilda pedagoger, ja så heter vi barnskötare och även förskolelärare idag...pedagoger.

Stora rum där kanske 30 barn visstas tillsammans med 2 ibland bara en pedagog som ska aktivera dessa barn med tex att måla. Jo då barnen sitter helt stilla och tysta och man hinner på 2 hjälpa alla otåliga barn så de ej tröttnar. Ingen springer runt, ingen tar någon annas saker osv osv.

Jo har hört om dessa förskolor som har olika stationer som barnen får välja mellan.
Fungerar inte, personalen hinner inte med varje enskilt barn, det är stoj och hög volym, spring och en kaotisk miljö. Personalen slutar och det börjar ny. Jag har själv pratat med personal som jobbat på liknande förkolor och vi har haft vikarier hos oss som avskytt att vikariera på sådana förskolor...ingen av vår personal och inte jag heller har hört något positivt om detta.
Och då är 16 personal och har alla hört det från många olika håll!!!

Tänk pappan då som tyckte det var bra med fönster från golv och tak för då kunde personalen som var ute se in på barnen????? Vi får aldrig lämna barn ensamma i något rum, aldrig någonsin även om vi ser dem genom fönstret när vi är ute. Om något händer ska vi hoppa in genom rutan då?
Har vi ett skötrum med fönster till lekrummet är det en annan sak för då är det enbart någon meter till barnen.

Se klippet från abc!



Kommentarer
Postat av: linn

elsker fredager :D

kommenter gjerne tilbake

2010-02-05 @ 16:06:54
URL: http://kamara.blogg.no

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0