Hawaii!

Har ju alltid vart ett drömresemål för mig. Vi tar alla öarna istället för att välja en eller hur älskling!
HAWAII. Molokinikratern på Maui är ett dykarparadis.

Hitta rätt ö på Hawaii

Sex öar. Sex helt olika semestrar.
På Hawaii kan du välja mellan lyxliv, äventyr och den totala avkopplingen.
Här hjälper vi dig att hitta rätt ö för din smak.

Bästa tiden: Varmt och skönt året runt. Hawaii har i stort sett två årstider: sommaren (maj-oktober) är något varmare, och vintern (november-april) har ett behagligare klimat men större risk för regn. Under vintern är vågorna höga och strömmarna starka, vilket ger bra surfning men gör det farligt att bada på vissa stränder. I Waikiki är det nästan alltid fint väder.
Resa dit: Flyg Stockholm-Honolulu kostar från cirka 8 000 kronor. Sträckan trafikeras bland annat av United. Paketresa med Swansons (flyg och del i dubbelrum) kostar från 14 980 kronor per person för två veckor.
Flygtid: Mellan 20 och 30 timmar.
Bra att veta om: Ögruppen Hawaii hör till USA och består av sex större öar plus flera mindre obebodda. Ursprungsbefolkningen kom från Tahiti, men sedan ön koloniserades på 1700-talet har människor invandrat från både Asien, Europa och Amerika. 1959 blev Hawaii USA:s femtionde delstat.
Pengar: Amerikanska dollar. Det går att betala med kort på de flesta ställen och alla större orter har gott om uttagsautomater. Tänk på att skatt tillkommer på alla priser, och att du förväntas betala dricks precis som i resten av USA.
Visum: Samma regler som för övriga USA. Man måste registrera sig på nätet före inresa, och passet ska vara giltigt i minst sex månader efter utresa.


Oahu

Alla öar har sin egen personlighet - men på Oahu finns lite av allt.
Det är inte den största av ögruppens bebodda öar, men här finns både delstatshuvudstaden Honolulu, berömda Waikiki Beach och Pearl Harbor. Den som bara har en eller två veckor på sig, eller inte kör bil, får det mesta genom att utforska Oahu.
Honolulu och Waikiki har stadslivet, det glamorösa strandhänget, högklassiga krogar och shopping för både ryggsäcksresenärer och lyxturister. Längs ostkusten ligger de öde paradisstränderna på rad, och på öns nordkust finns de bohemiska hålorna Waimea och Haleiwa, vars gigantiska vågor lockar mängder av surfare under vintern. Den oexploaterade västkusten har torrare klimat och ruffiga, lantliga byar.
Runt hela ön finns möjligheter att snorkla, och dessutom är öns inre bevuxet av regnskog där man kan vandra eller kolla in platserna där tv-serien "Lost" spelades in.
Det går att ta sig nästan överallt med lokaltrafik, och den som har bil kör runt hela ön på några timmar.

Maui

När Hollywoodstjärnorna åker till Hawaii väljer de Maui, Hawaiis näst största ö.
Stränderna här sägs vara bland de bästa i världen - vare sig de är vita eller svarta, öde eller kantade av lyxhotell. Hit vallfärdar turister för att lata sig vid vattenbrynet, surfa eller snorkla.
En höjdpunkt är Molokinikratern som döljer ett korallrev med myllrande djurliv mellan sina skyddande väggar.
Och mellan december och maj kan den som har tur få se knölvalarna som vandrar hit varje år.
På land domineras öns södra del av Haleakala, den drygt 3 000 meter höga vulkankratern med bilväg hela vägen upp till toppen, vidunderlig utsikt och vandringsleder kors och tvärs genom månlandskapet. På sluttningarna betar kor och hästar, och har man tur träffar man på en paniolo - en hawaiiansk cowboy.
Den som är sugen på lite stadsliv hittar det i valfångarstaden Lahaina eller tropiska Hana. Begränsad lokaltrafik gör att man behöver bil för att ta sig runt.

Lanai

Det sägs att Lanai inte har ett enda trafikljus. På den här ön är det lugn, ro och romantik som är de främsta attraktionerna.
Här tillbringar man dagarna i en solstol på den perfekta stranden, lyssnar på vågskvalp och sippar på en drink. På sin höjd erbjuds det en golfrunda, en snorkeltur eller en utflykt till någon vacker plats.
På Lanai krävs det bil för att ta sig runt, och en någorlunda välfylld plånbok för att ha råd med boendet som ofta är exklusivt.

Big Island

Hawaiis största ö kallas för Big Island - och den växer fortfarande. Här är det inga slocknade gamla kratrar som lockar, utan aktiva vulkaner. Vulkanområdet på södra delen av ön är en nationalpark med vulkanen Kilauea i centrum. Här kan man gå på vandring i de ökenliknande lavalandskapen - men det gäller att ta det försiktigt mellan de glödheta lavaströmmarna.
Förutom vulkanerna finns det sandstränder, regnskog och snötäckta bergstoppar. Viss lokaltrafik, men bäst är att hyra bil.

Kauai

På jakt efter ett äventyr i vildmarken? Då är Kauai rätt ö att starta på. Hawaiis nordligaste och äldsta ö har smeknamnet "The Garden Isle" och förtjänar det verkligen. Mängder av filmer har spelats in här, bland annat "Jurassic Park".
Här sysselsätter man sig med ridning, vandring, kajakpaddling eller ziplining - där man åker i en sele på en vajer uppspänd mellan bergstopparna. Den som vill koppla av kan förstås också få sitt, på fina stränder med gott om möjlighet att bo bekvämt och lyxigt. Bil behövs för att ta sig runt.

Molokai

Den långsmala ön Molokai är känd som den minst exploaterade. Den som kommer hit slipper trafiken, turistmyllret och hotellkomplexen. Här lunkar livet på i sakta mak som det alltid har gjort, och du kan välja mellan en äventyrssemester i den orörda naturen eller att testadet traditionella hawaiianska livet. Bil krävs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0