Drömresa!

Någon rik en som kan bjuda mig och Sture på denna resa. Ska man resa ska man uppleva saker. Det gör man inte genom att ligga och sola sig på en sandstrand.

KÄLLA

SAFARI
NATURRESA TILL UGANDA OCH RWANDA

Tröttheten efter den tuffa vandringen uppför är som bortblåst. Alla sinnen är på helspänn. För där, endast femton meter bort, sitter han. Flockens hanne–silverryggen. Våra blickar möts och för ett ögonblick står tiden stilla. I de dimhöljda bergen i gränslandet mellan Uganda och Rwanda lever bergsgorillorna, ca 700 individer finns kvar idag. Deras framtid är hotad och turistbesöken hjälper till att finansiera skyddet för dessa utrotningshotade
djur. Vi går i grupper om max 8 personer för att inte störa djuren. Det kan bli en tuff vandring och en lång dag i skogen när vi spårar en flock.

Mötet med bergsgorillorna är en utav många höjdpunkter på denna omfattande naturresa som börjar i nationalparken Murchison Falls. Här breder savannen ut sig. I gryningen lämnar vi vår camp och ger oss ut på safari för att möta de flesta av kontinentens större djur på nära håll; elefant, buffel, giraff, lejon, impala, vårtsvin m fl. Under en båttur uppströms ser vi ett myller av flodhästar och krokodiler. När vi reser söderut kommer vi till Kibale Forest och har god chans att spåra en schimpansflock. Det är fascinerande att
få studera vår närmaste släkting på nära håll. I Isasha bor vi en natt för att få se de
trädklättrande lejonen, ofta kan man komma dessa magnifika kattdjur riktigt nära.

Tack vara ländernas geografiska läge och topografi kombinerar denna resa på ett unikt sätt safari på savann med de artrika bergsrengskogarna. Hit kommer få turister vilket gör upplevensen exklusiv. Vår resa tar dig dessutom till byar där personliga möten och studiebesök gör bilden av regionen mer komplett.

RESPLAN

dag 1-2/ Flyg till Uganda

Ankomst Entebbe tidigt på morgonen, transfer till huvudstaden Kampala ca 45 min. Under vår stadsrundtur besöker vi Bugandas kungagravar och får en introduktion till bagandas historia och kultur. Baganda är den största folkgruppen i landet med ca 20% av landets invånare. Kampala har idag drygt 1,2 miljoner invånare och det sägs att staden, precis som Rom, ursprungligen byggdes på sju kullar. Välkomstmiddag, hotell.

dag 3/ Murchison Falls nationalpark

Tidig avfärd norrut på en av landets få asfalterade vägar. Vi följer Nilens riktning om än ca 20 mil västerut. Som fd brittisk koloni är det vänstertrafik i landet. Vi gör kortare pauser för att handla frukt eller rostad casava på någon av alla små marknader eller från de gatustånd vi passerar.

Vi når Murchison Falls nationalpark på eftermiddagen, alldeles säkert sitter en välkomstkommitté bestående av en flock babianer mitt på vägen och väntar på oss. Innan solen går ner besöker vi platsen som gett namn åt parken. Floden pressas genom en trång klippassage och bildar spektakulära vattenfall innan den flyter vidare mot Lake Albert.

Vi bor i enklare stugor på en camp inne i nationalparken. Ibland kommer en flodhäst på besök på campen, håll ögonen öppna…


dag 4/ Murchison Falls nationalpark.

Vi stiger upp tidigt för att korsa Nilen med första färjan. Savannen breder ut sig och vi börjar spana efter djur. Elefant, giraff, buffel och lejon är några av parkens invånare. Det blir många stopp för att fotografera och bara njuta. Efter ett par timmar äter vi medhavd picknick-frukost inne i parken nere vid Nilens strand. Tillbaka till campen för lite vila mitt på dagen innan vi tar en båttur uppströms på Nilen på eftermiddagen. Vattnet och strandkanten är hem åt hundratals flodhästar och krokodiler.

dag 5/ Hoima- Kibale


Vi reser söderut med Lake Albert och bergen i Kongo i blickfånget åt väster. Landskapet är kuperat, grönt och bördigt. Vi passerar flera mindre samhällen och byar. I staden Hoima, äter vi sen lunch. Större delen av vägen är inte asfalterad och vi får vara beredda på att resan tar hela dagen. På kvällen når vi Kibale national reserve utanför Fort Portal, huvudort i landets tedistrikt och viktig knutpunkt.

dag 6/ Kibale nationalpark - schimpans tracking

I Kibale skogarna lever ett flertal olika primater och vi ger oss ut för att spana efter schimpanser. Skogen erbjuder en stor ekologisk mångfald. Vi ger oss ut på en exkursion till fots under några timmar och med lite tålamod och hjälp av kunniga guider möter vi säkert en flock av vår närmaste släkting.

dag 7/ Fort Portal


Vi befinner oss i Torokungadömet och under dagen besöker vi Torokungarnas gravplats i Fort Portal och får en introduktion till den lokala kulturen. Vi tar en promenad genom staden och omgivningarna upp till Torokungens palats, en rund modern byggnad byggd på stadens högsta punkt. Bygget stod klart för ca tio år sedan och finansierades av Libyens ledare Khadaffi. Stadens moské är även den nyligen renoverad genom samme ledares försorg. Vi äter lunch hemma i trädgården i ett privat hem.

Vidare på eftermiddagen till Queen Elisabeth nationalpark och vårt bekväma hotell beläget på en landtunga mellan Lake Edward och Kazingakanalen.Safari på savannen.

dag 8/ Queen Elisabeth nationalpark.

Tidig morgonsafari med chans att se bla elefant, giraff, lejon och många andra av savannens djur. Resten av dagen fri att slappa vid poolen, sitta på terrassen och spana på bufflar och andra djur som kommer för att dricka. På eftermiddagen kan den som vill följa med på en båttur i kanalen ut mot Lake Edward. Tid också för att tvätta kläder och ladda om.

dag 9/ Ishasha


Vi åker till nationalparkens sydvästra hörn Ishasha där vi i bil och till fots spanar efter trädklättrande lejon. Det är oerhört fascinerande om vi får möjlighet att se dessa djur som endast finns på ett fåtal platser i världen. Vi bor på en enklare lodge vilket möjliggör för safari till fots i Ishasha.

dag 10/ Bwindi nationalpark

Vi reser söderut till Bwindi. Under eftermiddagen besöker vi byn, gör en promenad i omgivningarna och träffar byns medicinman och får lära om urgamla traditioner. Boende på enklare tältcamp.

dag 11/ Bwindi nationalpark

Vi ger oss av tidigt för en heldag i bergsregnskogen då vi följer gorillornas spår med hjälp av de lokala parkguiderna. Vi är högst 8 personer i varje grupp. Att komma nära dessa magnifika djur i sin egen miljö är en fantastisk upplevelse. Terrängen kan vara ganska besvärlig med lerigt underlag där vi går mycket upp och ner. De allra flesta besökare (90%) får uppleva mötet med bergsgorillorna men det går naturligtvis aldrig att garantera. Tillbaka till tältcampen.

Dag 12-13/ Rwanda
Vi reser söderut och korsar gränsen till Rwanda. När vi passerat staden Ruhegeri följer vi en mindre väg till Kinigi. Vandring vid Virungavulkanen, bybeskök, kultur. Diana Fossey foundation. Morgonutflykt för att se olika primater.

dag 14/ Kigali

Efter frukost reser vi vidare till Rwandas huvudstad Kigali. Här gör vi en stadsvandring på eftermiddagen och besöker Gisozi Memorial. Utöver viloplats för många av folkmordets offer finns här även ett välplanerat och intressant museum som berättar om bakgrund, händelseförlopp och konsekvenser.

dag 15-16/ Lake Buyonyi -Entebbe

Vi lämnar Kigali och reser tillbaka till Uganda. Efter lunch kommer vi till regionens största sjö Buyonyi, ofta omnämnd som en av landets absolut mest natursköna omgivningar. Sjön ligger på 1800 m öh omgiven av gröna kullar och med de vulkaniska Virungabergen i blickfånget. Vi bor invid sjön, paddlar kanot, och gär en fin vandring mellan byar. På eftermiddagen kör vi till Entebbe för att sent på kvällen gå ombord på flyget.

dag 17/ Hemresa

Flyg via Istanbul till Sverige.

Vi reser med egen buss under hela resan.
Några långa resdagar. Safari både på savann och i bergsskog. När vi spårar bergsgorillor kan vandringen bli ansträngande, i övrigt utflykter som passar alla med normal rörlighet. Hotell, lodger och tältcamper i dubbelrum med egen dusch och toalett på större delen av resan men några nätter enklare standard med gemensamma hygienutrymmen. Frukost ingår. Alla nationalparksavgifter och tillstånd ingår.

DATUM & PRIS

Datum:
26 dec 2010-11 jan 2011 (nytt datum)
26 dec 2011 - 11 jan 2012 (nytt datum)

Resans pris:
45 400 kr
Antal deltagare: 12–16 personer

Vad ingår i resans pris?
• Flyg från Stockholm inklusive flygskatt (eventuellt kan avresa från Göteborg och Köpenhamn ordnas, meddela vid bokning vilken avreseort du önskar).
• Alla transporter med buss enligt programmet.
• Visum.
• Alla utflykter enligt programmet.
• Nationalparksavgifter, tillstånd för gorilla spårning.
• Svensk färdledare och inhemsk naturguide.
• Del i dubbelrum på hotell, lodge, tält.
(blandad standard på boendet)
• Halvpension.
• Utförlig skriftlig deltagarinformation inklusive bok och/eller karta.

Vad ingår inte i resans pris?
• En måltid per dag.
• Drycker, dricks och personliga utgifter.






Murchison Falls

En besökare på campen vid

Murchison Falls

Vi möter de flesta av savannens

stora.

Ugandas bördiga landskap

I Queen Elisabeths Nat.park ser

vi troligtvis giraff

Trädklättrande lejon i Ishasha

Bergsregnskogen i Bwindi

Vi går i smågrupper i

bergsregnskogen för att

få en möjlighet att möta

bergsrorillorna

Vi kommer till flera fina sjöar

under resan

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0