Blev hemma
AIK i elitserien igen!!!!!!
AIK:s resa - från helvete till succé
Några veckor senare återanställdes Anders Gozzi i AIK, som sportchef med ansvar över både A- och juniorlag.
Tillsammans med den nyblivne ordföranden Mats Hedenström satte han sig ner med ett blankt papper. Det första de skrev var två ord:
Elitserien 2010.
I dag är det verklighet.
2001/2002: AIK blev elva i elitserien och åkte efter det ur den högsta serien efter en tredjeplats i kvalserien. 2002/2003: Slutade fyra i allsvenskan norra, sexa i superallsvenskan och trea i kvalserien.
2003/2004: AIK slutade fyra i allsvenskan norra, femma i superallsvenskan och blev näst sist i kvalserien. Laget degraderades sedan till division 1.
2004/2005: Blev etta i såväl division 1 som kvalet till allsvenskan. Uppflyttade.
2005/2006: Blev sjua i allsvenskan och missade kvalserien.
2006/2007: Slutade nia i allsvenskan och missade kvalserien.
2007/2008: Blev tia i allsvenskan och missade kvalserien.
2008/2009: AIK blev trea i allsvenskan, direktkvalificerade sig till kvalserien där det blev en tredjeplats och missade uppflyttningen - tre poäng efter Rögle.
2009/2010: AIK ligger nu på elitserie- plats och har allt i egna händer inför dagens sista omgång när laget möter Växjö hemma på Hovet.
Våren 2004 spelade AIK kvalserien men slutade näst sist. Anders Gozzi hade spelat sin 565:e match i AIK-tröjan - men det blev den sista. Klubben hade haft det kämpigt ekonomiskt men AIK:s ordförande hade meddelat truppen om att allt var grönt med elitlicensen inför kommande säsong. När Gozzi en morgon slog upp tidningen och fick läsa att hans lag blivit tvångsnedflyttat fick han nog.
- Då sket jag i det. Jag hoppade av. Jag slutade och sa upp mig för jag var förbannad, säger Anders Gozzi sex år senare.
Då visste han inte att han skulle vara tillbaka i klubben bara veckor senare. Den nya styrelsen kom till honom med utmaningen att ta upp A-laget i allsvenskan igen och att få fart på klubbens ungdomssatsning. Utan spelare, utan tränare, utan sponsorer, satte sig Gozzi ner tillsammans med ordförande Mats Hedenström och började måla upp vägen tillbaka.
"Märkte att det var snålt om pengar"
Den första spelaren Anders Gozzi skrev nytt kontrakt med inför säsongen i division 1 var David Engblom. AIK började med att värva Roger Melin som ny huvudtränare och fortsatte med att presentera Stefan Johansson, Andreas Jungbeck, Per Savilahti-Nagander och Henrik Eriksson. Sedan lyckades Gozzi med drömvärvningen: Dick Tärnström lämnade spel i NHL för moderklubben AIK. Och dagen efter drog målvakten Christopher Heino-Lindberg på sig den gulsvarta tröjan. - Det är många som säger att de inte har brytt sig så mycket men jag tror att det har satt sina spår på alla killar. När man tar sig igenom det tror jag att man kommer starkare ut som lag, säger Dick Tärnström, som själv gick in med miljonbelopp i AIK i höstas.
- Vi har kämpat på i många år. Det var lite skillnad att spela i division 1. Material fanns ju alltid men vi kunde ju inte ha de bästa klubborna till exempel. Sedan var det skillnad på träningstider och sånt. Alla i laget jobbade ju heltid och spelare pusslade och jobbade kvällar, nätter och skift och så. Man märkte att det var snålt om pengar, det kan man lugnt säga, säger Engblom.
Även sportsligt var det tufft på hockeyns bakgård. AIK var favoriter i varje match men efter förluster mot Trångsund och Tierp i november var det dags för ett tränarbyte. In kom Bobo Simensen, som var juniortränare i klubben. AIK hittade till slut igenom nyckelhålet via playoff och kvalserie, tillbaka upp i allsvenskan - mycket tack vare att Mattias Norström och Georges Laraque förstärkte laget i kvalserien, tack vare lockoutsäsongen i NHL.
- Vi tog steg för steg i rätt riktning och för två år sedan kände vi att vi var tvungna att göra någonting. Vi hade kommit till ett läge där vi kände att nu måste vi lyfta det här, säger Anders Gozzi.
Ordföranden avgick
Storsatsningen föll på målsnöret i förra årets kval- serie - och i somras var det på nytt ekonomisk kris i AIK. Mats Hedenström avgick som ordförande på årsmötet i augusti, ersättaren Torbjörn Lundin hoppade av redan efter en vecka och den nye ordföranden blev Peter Mellqvist.
Mellqvist, tillsammans med styrelsen satt med en förlust på dryga åtta miljoner kronor. Med en budget lik föregående år behövde de spara in 16 miljoner kronor - en omöjlighet med en spelarbudget på 15 miljoner och en omsättning på 35 miljoner. De vände på alla stenar för att hitta rätt strategi: Konkurs och rekonstruktion, bolagisering, spela kvar i allsvenskan med ett juniorlag. Valet föll på det sista alternativet, KHL. Men förbundet satte stopp.
- Det var det bästa alternativet för AIK, dels kvaliteten på spelare och den bättre produkten det hade inneburit. Och självklart även det ekonomiska, säger Peter Mellqvist.
Höstens bolagisering löste åtminstone tillfälligt krisen och ur den tuffa tiden klev ett mer sammansvetsat lag.
"En lång resa"
I dag spelade AIK hem elitserieplatsen. De 8094 biljetterna till avgörandet mot Växjö såldes slut på några minuter. Hockeyn är hetare än på länge i Stockholm och Black Army hade till och med ställt in sitt arrangemang för att stödja sitt fotbollslag till årets första seger i Gävle i dag - för att i stället ägna all kraft till drabbningen på Hovet.
Fredagen den 26 september 2008 gick David Engblom förbi Anders Gozzi och blev meste AIK:are. Han har varit med på hela resan och i dag är han och AIK tillbaka till ishockeyns finrum och har fullbordat den plan Gozzi och Hedenström ritade våren 2004.