Tjejerna gör uppror!!!!

Tjejerna gör uppror. Minns ni serien från 1977?
Läs under:
 
Det finns en massa roliga saker som killar får göra men inte tjejer. Och killar behöver inte alls göra så mycket tråkiga saker som tjejer måste, diska till exempel. Plötsligt händer det olika saker som gör att Asta, Tone, Kjersti och Liv tycker att nu får det vara nog!De bildar upprorsklubben Krokovad och lyckas vända uppochner på en hel del....

Utdrag ur boken:
Asta var arg. Nej, inte arg, hon var rasande! Hon slängde med skolväskan. Sparkade mot bilarna som stod parkerade vid trottoarkanten. Skitbilar! Skitskola! Hon stampade i vattenpölarna så att smutsvattnet stänkte och hennes lånbyxor blev nedfläckade ända upp till jackan. Utanför porten stod till råga på allt den där äckliga Andersen som alltid var så inställsam. Han skulle säkert säga nånting till henne.
"Nej men här kommer ju vår lilla dam", flinade han.
Asta gav honom en ilsken blick och sparkade upp porte
n.
 
Jag minns särskilt denna bit i serien:
 
En av flickorna har två ettåriga tvillingsyskon en av varje kön. Tjejerna byter kläder på dem en dag, flickan får de blå och pojken de rosa.
Men precis när pappan kommer hem så ramlar flickan i de blå kläderna och får ett sår i pannan. Pappan säger genast: men stora killen ska väl inte gråta.
Eftersom nu flickan fått ett sår så kan de inte byta tillbaka kläderna utan får köra på. Här ser man nu hur olika pappa behandlar och pratar med sina barn. jag har för mig att mamman är bortrest och det är enbart storasyster som byter och tar hand om barnen, pappan gör inget inte hennes bror heller. Här har vi en serie med de traditionella könsrollerna, killar ska ha träslöjd och tjejerna syslöjd.
 
Kolla filmklippet som börjar 2.44 efter trailers snuttarna
 
 
 
Jag älskade den serien. Vilket viktigt budskap regisören fick fram. Minns ni den serien, såg ni den och förstod ni då som barn vad det handalde om?
 
Viktigt LÄS HÄR en artikel skriven av författarinnan till boken Tjejerna gör uppror som filmen över är gjord av. Otroligt bra läsning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0