Norröra/Saltkråkan

Nu är jag här! Ni har väntat va? Skärgårdsturen ut till Norröra var otroligt vacker vi mös i tre timmar dit och tre timmar hem.
Norröra var en jättefin liten ö och man kände igen sig på många ställen. Kan berätta att guiden berättade att växtligheten har ökat då det inte längre finns lösgående kreatur på ön, de åt ju gräs och även löv tog man av till dem. Nu är det mycket mera högt gräs och buskar och träd+att vissa vikar vuxit igen av vass. Men det är ju snart 50 år sen Saltkråkan spelades in.
 
Lite vad guiden berättade:
 
Astrid Lindgren blev ombedd att skriva en tv-serie om just familjer boende i skärgården, boken kom till efteråt. Visste ni det?
Lilla Stina sökte rollen som Tjorven men de tyckte hon var alldeles för liten, men att hon var så söt så de bad Astrid skriva in henne i serien. Många namn på folk i serien fanns i verkligheten ägarna till Snickargården hette Sjöblom precis som fru Sjöblom i serien när snickargården är i fara. Vestermans och Östermans namn är vanliga skärgårdsnamn.
 
Ägarna till snickargården idag är Sjöbloms barnbarn som låter alla gudade turer komma in på tomten och titta på snickargården. Självklart inte inomhus då väldigt få scener är inspelade i husen från serien de flesta inspelades i en stor lada med olika kulisser. Förr hade de ett cafe här men inte nu men stolar och bord står kvar så där får man fika om man vill med medhavd matsäck.
 
Tjorvens hus får man inte se för att ägarna till det vill inte ha en massa folk springande men skylten till affären som satt på Tjorvens hus finns i en bod inne på Snickargårdens tomt.
 
När familjen Melkersson kom till ön och vandrar genom regnet upp till Snickargården så är det inte riktigt regn men det syns ju i serien. Sen vandrar de inte enbart på Saltkråkan (Norröra) utan där det är lite bykänsla så är scener från Söderöra inklippta.
Nättjuvarna på Kattskär är inspelade på Åland och flera scener är även inspelade i S:T Annas skärgård i Östergötland. Jag kommer nu att vissa bilder från turen dit och hem och från Norröra.
 
Ni som redan tycker det varit mycket att läsa kanske inte är så intresserade av Salkråkan serien och dess historia. Eller så tycker ni det är jobbigt med mycket text och många bilder. Men för att ge hela resan dess helhet så måste man göra på detta viset. Blir inte bra att stycka upp det i delar.
Nu kommer mer text och mängder med bilder.
 
Jag tog tre bilder här men ingen vart bra på Sture. Tog den som var minst dålig, så fint med slottet bakom Sture. Detta är precis innan vi åker från Strömkajen.
 
 
Mer på slottet och vandrarhemmet Af Chapman.
 
   
 
Nu åker vi och nu kommer lite bilder då vi lämnar Stockholm bakom oss
 
 
    Kaknästornet                      
Första stoppet Hasseludden       
 
Vaxholm efter 1 timmes båtfärd.
 
   
 
Traditioner är till för att följas, Sture framför en livboj på båten:
 
 
Här passerar vi en väldigt trång passage strax efter Vaxholm otroligt fina små kåkar, ja vissa är ju stora men vilken skärgårdskänsla.
 
Färjan till Ljusterö där vi stannar vid bryggan Östanå fastlandet där färjan åker i från.
 
 
 
 
Nu har vi precis klivit av båten vid på Norröra brygga
 
 
 
Ser ni lilla jordkällaren bakom guiden? Det är här handlaren Nisse Grankvist lassar in sina varor. Minns ni scenen när Tjorven säger att hon får ta en vilt främmande karl om hon ska gifta sig? Då står de utanför denna lilla jordkällare.
 
 
Nu står vi vid vägskälet på ön. Guiden berättar hur vi ska gå efter turen för att komma till olika platser från serien. Apropå guiden så var han jättebra. Han berättade så att barnen tyckte det var roligt också, han hade en bandspelare där han spelade upp olika händelser när vi var vid dess ställen.
Toppen guide och en lagom guidetur på 45 minuter med avslut vis Snickargården.
 
 
 Tatatatatatatat trumvirvel här kommer Snickargården tagit på längden och bredden och i en massa olika vinklar.
 
   
 
Lugn det kommer mera men först lite bilder på viken nedanför snickargården. Där bla bryggan finns som farbror Melker hoppade i ifrån när han jagades av getingar.
 
 
 
Snickargården och boden där skylten finns till affären.
 
     
 
Nu kommer det bilder från Viken där Melker sitter och fiskar på klipphällen när han just köpt Snickargården och bryggan han hoppar ifrån med en getingsvärm efter sig. Även en del bodar i viken.
 
En sak som för mig var malplacerat. Guiden berättad att det fanns en kvinna i en av sjöbodarna som sålde hemmagjort kaffe och bullar+chokladtårta helt okey och trevligt.
Men sen kom han till vad hon mer sålde. Smycken, vantar och mössor från Marocko alltså Marockanskt hantverk. Men hallå vi är i Roslagen på en av Stockholms skärgårds världsberömda öar med stor skärgårdskänsla. Då ska det vara Hantverk från skärgården, vykort från Norröra och vykort från serien saltkråkan, böcker etc som finns och handlar om Salkråkan. Litteratur, tidningar etc om Norröras historia. Inte Marockanskt hantverk.
 
   
 
 
   
 
Bryggan där Melker hoppar i när getingar jagar honom.
 
 
Här är baksidan på huset som Söderman bodde i lilla Stinas morfar. Tyvärr kan man inte fota framsidan då det bor folk i huset och på tomten den ligger på.
 
 
I denna vik ligger en annan brygga som är väldigt lång och det är den bryggan alltid farbror Melker ramlar i med kläderna på. Bryggan man ser när han inte får igång motorn på båten och Tjorven sjunger: Han har inte den rätta knycken,
 
 
 
Vänder mig om och fotar åt andra hållet där båten la till och där lilla viken finns där Tjorven och Pelle badar med kläderna på, på Midsommarafton. Obs jag har zoomat in ordentligt.
 
 
Nu är vi framme vid viken och Norröra brygga igen och Sture placeras traditionsenligt vid en livboj.
 
 
 
Viken där de små liven badar i på Midsommarafton. Precis i de små pölarna vid stenhällarna klev de i.
 
       
 
Nu kommer en bild på den långa bryggan där Melker alltid badade med kläderna på.
 
 
Blandade vackra bilder tagna från Norröra brygga i väntan på att båten Sjöbris ska komma och ta oss tillbaka till huvudstaden.
 
   
 
 
Verkar som varje skärgårdsbo har en egen form av vagn/skottkärra vid bryggan.
 
 
Här är vi som besökte ön.
 
 
Hej då Norröra!!!!
 
 
Vad vi åt? Frukost på vägen ut+fika med bulle, korv på Norröra sen gick vi till Olivias krog här hemma i Blackeberg och åt Plankstek och Filé Mignon Black and White. Var lite trist mat på båten och så mycket dyrare.
 
Men nu resan hem.
Vi var rätt trötta så det blir bara två bilder till och den första är på en gigantiskt trollslända säkert en dm lång.
 
 
 
Vi kom fram till Störmkajen strax före klockan sex, sen tar det en stund till T-banan då Kungsträdgårdens är avstängd så man måste knata till T-centralen en promenix på en kvart.
 
Maten vi åt. Sture tog plankstek och jag Filé Mignon Black and White. Klockan 19 kom vi hit.
 
 
 
Vi kom hem strax efter klockan åtta tog en öl och ett glas vin på balkongen sen gick vi och la oss. Jag sov från kl 22...strax innan 22 och vaknade kl 07 imorse...jo en gång inatt för jag behövde gå på toa, Men somnade om direkt. Sen dess har jag knappat på detta inlägg och laddade upp alla bilder innan såklart. Nu får ni läsa och njuta!
 
 

Kommentarer
Postat av: Yvonne

Jättekul att få följa med på resan och se att det finns så mycket kvar av Saltkråkan. Har alltid drömt om att komma dit men inte lyckats ännu. Håller med om att det givetvis skall vara lokalt hantverk och inte annat som säljs på ön.

2012-08-03 @ 12:48:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0