Nu åker vi!

Vilken drömresa!!!!! Ca 42 000/person beronde på när man åker. Jag vill jag vill jag vill göra denna resa.





Kust till Kust
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien – New York
Äntligen! Vi sitter alla i SAS stora atlantmaskin. Drömmen ska bli verklighet. Under färden över Atlanten bjuds vi på lunch och ytterligare en lättare måltid. Dessutom finns ett omfattande underhållningssystem med bland annat filmer, nyheter och musik. På eftermiddagen lokal tid anländer vi till Newarkflygplatsen. Efter pass- och tullformaliteter tar vi buss in till Manhattan vars berömda siluett tornar upp sig framför oss. Inkvartering sker på Roosevelt Hotel med utmärkt läge mitt på Manhattan.

Dag 2. New York
Vi börjar dagen med en gemensam frukost. Reseledaren ger en introduktion till Amerika, samt informerar om en del praktiska detaljer som dricks, mat m.m. Därefter stor sightseeing på Manhattan. Vi får se det mesta av de platser och byggnader, som gjort New York så välkänt bl.a. Empire State Building, Lincoln Center, Wall Street, Chinatown, Harlem, Central Park och Battery Park varifrån man ser Frihetsgudinnan. Vi stannar även till vid FN, de som vill kan stanna kvar och besöka de allmänna utrymmena och souvenirshoppen.. På kvällen rekommenderar vi ett besök på någon av New Yorks 22 000 restauranger, antingen på egen hand eller tillsammans med gruppen.

Dag 3. New York
Många har nog redan bestämt vad som måste göras i New York. Kanske besöka Frihetsgudinnan, ta båten runt Manhattan, åka upp i Empire State Building, shoppa eller bara ta en promenad längs någon avenue och känna atmosfären i New York. Vårt hotell ligger några kvarter från Broadway, Times Square och Avenue of Americas. Här är liv och rörelse. Hästdroskor, taxibilar, mängder av människor, New Yorkbor som åker rullskridskor till kontoret, människor som joggar i Central Park, m.m. Shopping är ett stort nöje. Midtown har många affärer med varuhusen Macys och Bloomingdales i spetsen. Det är också trevligt att shoppa i Greenwich Village.

För de som inte ger sig ut på egen hand arrangerar reseledaren en extra tur. Vi tar båten till Ellis Island vars immigrantmuseum är mycket intressant. Vi gör också ett kort stopp vid Frihetsgudinnan. På vägen tillbaka åker vi upp i Empire State Building (ca US$ 45). Varför inte se New York från ovan? Boka en helikoptertur redan i Sverige. Kanske någon vill se en musikal. Vi kan hjälpa till med biljetter om dessa beställs i god tid i Sverige.

Dag 4. New York – Washington DC
På morgonen bordar vi vår långfärdsbuss. Vi kör genom staten New Jersey och passerar den gamla svenskstaten Delawere. Strax efter lunch ankommer vi till den vackra amerikanska huvudstaden. Det första man noterar är att det inte finns några skyskrapor i downtown. Amerikanerna är ofta väldigt stolta över sin huvudstad och detta med viss rätt. Breda avenyer, många parker, gräsmattor och träd. Vackra regeringsbyggnader i klassisk stil, imponerande monument såsom Washington-, Jefferson och Lincolnmonumenten. George Washington själv valde ut platsen för den unga statens huvudstad.

Vår tur låter oss se ovan nämnda monument samt Vita Huset, Capitolium, Högsta Domstolen, FBI, Watergate, Smithsonian-muséerna, Kennedy Cultural Center och Arlington-kyrkogården med bröderna Kennedys minnesvårdar. På seneftermiddagen inkvartering på Washington Hilton (ca 400 km).

Dag 5. Washington DC
Hela dagen till egen disposition. Det finns mycket som lockar. Bland muséer står Smithsonianmuséerna oftast högst på listan. Från toppen av Washington-monumentet har man en storslagen utsikt över staden. Georgetown lockar med sina vackra pittoreska byggnader och trevliga restauranger. Reseledaren hjälper er att planera dagen. På kvällen äter vi en gemensam middag (ca US$ 50).

Dag 6. Washington DC – New Orleans
Flyg till New Orleans. Vårt trevliga hotell, Omni Royal Orleans, ligger i de berömda franska kvarteren ”Vieux Carré”. När man promenerar omkring i New Orleans är det lätt att tänka sig in i filmen ”Borta med Vinden”. Gatorna är smala, husen har mängder av järnsmide som formar balkonger och pelare. Tillsammans men färdledaren görs en promenad i de franska kvarteren. Det mesta klarade sig bra i översvämningarna efter orkanen Katrina. Här finns mängder av klubbar och cafeer där jazz och dixie spelas. Den mest genuina är förstås Preservation Hall och ni hinner säkert med en musiksväng redan första kvällen.

Dag 7. New Orleans
New Orleans ligger vid Mississippiflodens mynning och har länge varit den stora porten till Amerikas prärie. Fortfarande är trafiken stor på Mississippi och flera hjulångare utgår från New Orleans. Varför inte en tur med en av dem (US$ 40). The Garden District är den del av New Orleans där man finner de gamla magnifika rikemanshusen. Bästa sättet att se dessa är att ta en tur med St Charles Street-spårvagnen, den äldsta intakta spårvagnslinjen i Amerika. I New Orleans finns ett speciellt kök, s.k. kreolsk mat, med rätter inspirerade från den franska tiden. Ett restaurangbesök med just kreolsk meny är en utmärkt kvällsaktivitet.

Dag 8. New Orleans – Tucson
Tidig morgon flyger vi västerut, flygbyte och senare på dagen landar vi mitt i Vilda Västern. Detta är verkligen kontrasternas land. Mycket av Arizona är öde och ofruktbart. I norr bor indianerna, Navajo och Hopi, i väster finns nästan bara öken. Tucson ligger i söder, i Amerikas solsäkraste område. Miljön är helt annorlunda, trevlig arkitektur, spännande miljöer och ett torrt landskap med kaktusar som trädgårdsväxter. Vårt trevliga hotell Westward Look Resort är en riktig oas i den heta öknen, flera swimmingpooler, tennisbanor och en utomordentlig restaurang. Det kan vara skönt att vila ut lite efter de inledande storstäderna.

Dag 9. Tucson
Genast märker man det starka mexikanska inslaget i t.ex. arkitekturen. Det första vi ser är San Xaivier del Bac, Öknens vita duva, förmodligen Amerikas mest avbildade kyrka. Nästa stopp blir Saguaro National Park, där man finner de största och vackraste kaktusarna. Det är ett landskap ni förmodligen känner igen från ett flertal vilda västernfilmer. Det är bara det, att det är så mycket vackrare i verkligheten.

Från mitten av april till mitten av juni kan man uppleva något så unikt som att öknen blommar – det är vackert! Det finns alltid någon kaktus som blommar oavsett när ni kommer. Kring vårt hotell finns många fina exemplar att fotografera, eller fotograferas vid. I Sonora Desert Museum kan ni se alla de djur som lever i öknen. Allt från skallerormar och andra ormar till bergsgetter, bergslejon, pumor med flera. Dessutom många av de olika växter som finns här.

Dag 10. Tucson – Grand Canyon
Tidig avfärd. En kontrasternas dag. Sol, värme, kyla och kanske snö, öken, åkrar, berg och djupa dalgångar och med Grand Canyon som kronan på verket. Vi kör av från stora vägen och in till Sedona. Här börjar Oak Creek Canyon, en canyon vars röda klippväggar har funnits med i många filmer. På eftermiddagen ankomst till Grand Canyon, ett av naturens verkliga underverk. Under miljoner år har Coloradofloden grävt sig ner i berget och bildat en canyon, på sina ställen mer än 1 600 meter djup. Ni kan uppleva det fantastiska färgspelet på klippväggarna, som solen dirigerar. Speciellt solnedgången och soluppgången är fantastisk. Vi bor i nationalparkens egna lodger, som regel på Maswik Lodge, som ligger endast ett par hundra meter från själva canyonen! (ca 550 km)

Dag 11. Grand Canyon – Kanab
För den som vill uppleva soluppgången gäller det att vara uppe tidigt. Vår bussresa fortsätter och vi får rika tillfällen att uppleva naturens mästerverk Grand Canyon. Vid Cameron kommer vi ut på väg 89, som går genom Painted Desert, den målade öknen, som skiftar i regnbågens alla färger. Vi är nu i indianernas land. Längs vägen finns ofta indianer, som säljer vackra smycken. Vi kommer fram till Coloradofloden ännu en gång, men nu är det människor som gjort underverk. Floden är uppdämd genom Glen Canyon Dam och på så vis har Lake Powell bildats. Sjön ligger i en stor canyon. Hela området liknar ett månlandskap.

På eftermiddagen rullar bussen vidare in i mormonernas stat Utah och till det pittoreska Kanab. Kanab är känt bland annat för inspelningar av vilda västernfilmer. Inkvartering på Parry Lodge. Kanab har blivit en mycket populär övernattningsplats. På kvällen äter vi gemensam middag på Westernmanér (ca US$ 50) (ca 350 km).

Dag 12. Kanab – Zion – Las Vegas
En av Amerikas vackraste nationalparker väntar. Vi kör norrut och i Mount Carmel Junction tar vi av mot Zion. Först kör vi på slingrande vägar mellan schackmönstrade klippväggar. Detta är naturens svar på Manhattan. Efter några kilometers körning kommer vi till en tunnel, som mynnar ut i en liten trång canyon av höga lodräta klippor. Bussen tar oss ner på bottnen, där även en liten flod rinner. Vi gör flera fotostopp.

Efter naturens alla upplevelser är det dags för spelstaden Las Vegas. Inkvartering på klassiska Flamingo Hotel beläget vid strippen och så är det dags att prova lyckan med en tjugofemcentare på en enarmad bandit. Dessa enarmade banditer finansierar det mesta. Här finns ett enormt utbud av shower och underhållning. Visste ni förresten att den största jackpot, som utfallit på en enarmad bandit gav flera miljoner i vinst (ca 350 km).

Dag 13. Las Vegas
Las Vegas är arkitekternas Disneyland. Det ena hotellet har mer osannolik arkitektur än det andra. En promenad längs "The Strip" är att färdas genom tid och rymd. Ena ögonblicket befinner man sig i antika Egypten, nästa i en medeltida engelsk borg, för att sedan vandra omkring i dagens Venedig, Paris eller New York. Vårt hotell är ett av de mest klassiska och ligger absolut mitt på strippen med kända hotell som Caesars Palace som grannar. På kvällen väntar shower och mängder av underhållning.

Dag 14. Las Vegas – Hollywood - Los Angeles
Las Vegas är en oas i öknen, vilket vi förstår när bussresan fortsätter. Färden tar oss genom Mojaveöknen, men är ändå spännande med bergspass och vackra vyer. Tidigt på eftermiddagen närmar vi oss Los Angeles som egentligen är 88 olika städer. Efter ett sista bergspass når vi Hollywood. Hollywood är nog ett av de mest lockande namnen i Amerika och efter en omfattande ansiktslyftning är man på topp igen. Vid Hollywood & Heights finner vi många affärer, restauranger och biografer.

Legendariska Mann´s Theatre ligger här med alla kändisars hand- och fotavtryck. Kodak Theatre är Oscarsgalans nya hemadress. Ni hinner kanske också med ett fikastopp på Mel’s Diner, en äkta 50-talsdiner. Vårt mål för dagen är Santa Monica, beläget direkt vid Stilla Havet och slutmål för klassiska Route 66. Vi inkvarterar oss på Doubletree Guest Suites (ca 500 km).

Dag 15. Santa Monica
På Doubletree är alla rum sviter. Hotellet ligger två kvarter från det stora shoppingcentrat Santa Monica Place och tre kvarter från Third Street Promenade, en gågata med mängder av affärer, restauranger och barer.

Santa Monica har en av Los Angeles största och bredaste sandstränder, vilket säkert lockar dag 15, som är en dag på egen hand. På vissa ställen stupar kusten brant ner till stranden och från The Palisades palmprydda kant har man en vacker utsikt mot Stilla Havet.

Santa Monica Pier är välkänd med sitt stora pariserhjul och här kan man uppleva den väldigt vackra solnedgången över Stilla Havet. En av kvällarna arrangeras en gemensam middag (ca US$ 55). Det är lätt att förstå att Santa Monica är en av de trevligaste platserna i Stor-Los Angeles.

Dag 16. Los Angeles - Universal Studios - San Francisco
På förmiddagen gör vi en kortare sightseeing i Beverly Hills och ser Rodeo Drive, Sunset Boulevard och en del flotta villor. Vi fortsätter sedan till Universal Studios, de största i Hollywood. En spännande tur genom filmens värld, där vi får se hur det går till bakom kulisserna. Här finns spännande "rides" i kända filmmiljöer som Jurassic Park, Water World och Back to the Future. Vi får se hur specialeffekter görs, se hur djur tränas, se stuntmen i aktion och kanske t.o.m. delta i en filminspelning.

De som inte fick anbud till en filmkarriär följer med bussen till flygplatsen. På kvällen gör vi en kort flygning till San Francisco och det är mörkt när vi gör inflygningen som förhoppningsvis ger en vacker vy. Transfer till Hilton Financial.

Dag 17 och 18. San Francisco
Direkt på morgonen gör vi en omfattande sightseeingtur. San Francisco är en av de populäraste städerna i Amerika och varför får vi svar på under turen. Från Twin Peaks har man en underbar utsikt över San Francisco och dess förstäder. Vi ser även Chinatown, Fisherman’s Wharf, Union Square, Nob Hill m.m. Vi stannar till vid Golden Gate-bron som ofta ger tillfälle till dramatiska bilder. San Francisco är en stad där man, i motsats till de flesta amerikanska städer, inte är utlämnad till bilen.

I Fisherman’s Wharf finns många affärer, boutiquer och gatumusikanter. Det är dessutom San Franciscos fiskehamn och här finns mängder av restauranger med fisk som specialitet. Det mesta finns inom gångavstånd eller så kan man ju ta en tur med de berömda kabelspårvagnarna. Det är spännande att åka över de branta backarna. Högt på listan av sevärdheter står The Rock, d.v.s. Alcatraz. Chinatown är mycket berömt och en av de största kinesiska bosättningarna utanför Fjärran Östern. En promenad här är en exotisk upplevelse.

San Francisco är en gammal stad för att vara i Kalifornien. 1776 byggde spanjorerna en missionsstation här som sedan övertogs av Amerika. Sen kom guldruschen och San Francisco växte. 1860 blev staden slutpunkt för den berömda expressdiligensen Wells Fargo. Wells Fargo är numera en bank och man har ett museum, där man bland annat kan hitta en diligens och även annat från guldruschens glada dagar. San Francisco har många trevliga varuhus som är värda ett besök, de bästa belägna kring Union Square och Market Street. På kvällen äter vi en avskedsmiddag på en trevlig restaurang.

Dag 19. San Francisco – Skandinavien
På förmiddagen transfer till flygplatsen. Flyg via Chicago till Skandinavien. Ombord hos SAS serveras middag efter start.

Dag 20. Ankomst Skandinavien
Frukost innan vi landar i Köpenhamn vid lunchtid. Eventuellt planbyte för fortsatt resa. Ni har nu under tre veckor fått uppleva det stora landet i väster, allt från storstäder till storslagen natur, från historia till nutid, från dröm till verklighet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0