Lördag!

Sorry för den dåliga uppdateringen igår men hade ingen inspiration för att blogga.
Vi var på Ica maxi och systemet sen åkte vi hem och la oss för att vila. Ingen mår bra av oss. Jag har ont i bihålorna och lock i båda öronen men ska jobba på Måndag.

Hostan är faktiskt bara jobbig på natten den har blivit mycket bättre på dagen.
Sture har små feber, ont i halsen och hosta, så igår blev en lugn kväll med godis, spel och tv vi låg i sängen båda kl 22.
Tog lite foton imorse på våra Jalapeno plantor eller hur det nu stavas och hur kallt det är ute.
Vi har fyra plantor tre i detta rummet och en i köket det har kommit frukt på alla plantorna.







Kort om Jalapeno
Jalapenon har fått sitt namn efter staden Xalapa i Veracuz, Mexiko, där den inte längre odlas kommersiellt. Jalapenon tillhör gruppen Capsicum annuum och plantan brukar i regel växa till en höjd utav 90 cm. Bladen varierar från ljust till mörkt gröna och är ungefär 7 cm långa och 5 cm breda. Blommorna är vita och utan fläckar. Frukterna är 5 till 7 cm långa och 2 till 3 cm breda.
Frukterna är till en början gröna men övergår så småningom till röda då de mognar. Styrkan ligger på mellan 2,500 och 10,000 scoville-enheter.
Jalapeno

I mexiko odlas Jalapeno kommersiellt på i huvudsak tre områden; nedanför "Palaloapan River Valley" i staterna Veracruz och Oaxaca, i norra Veracruz samt i områderna runt Delicias, Chihuahua. Jalapenon som odlas runt Delicias är av amerikansk typ och den största delen av denna chili exporteras till USA.
Av all Jalapeno som produceras i Mexiko så används ungefär 60% till framställning av övriga "Jalapeno-produkter", 20% konsumeras färsk och 20% används till framställning av chipotle (rökt Jalapeno). Den totala odlingsytan är i Mexiko ca 16,000 hektar.

I USA odlas drygt 2,000 hekar Jalapeno, texas står för den största delen följt av New Mexiko.

Rekommenderade mexikanska variteter är bla ‘Típico’ och ‘Peludo’. Rekommenderade amerikanska är ‘Early Jalapeno’ (het) och ‘TAM Jalapeno’ (mild).

Jalapenon är en av den mest kända chilin. Detta beror på en kombination av dess uika smak, hettan, och dess populäritet som "tilltugg".

1956 så publiserade en veckotidning en artikel om en chili-ätar-tävling som hölls i Bayou Teche i Louisiana. Artikeln erkände jalapenon som världens hetaste chili, hetare än både Tabasco och Cayenne.


I Sverige har Jalapenon slagit igenom framförallt som ett tillbehör till Nachos och tacos och säljs inlagd på burk i varenda livsmedelsaffär.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0