Kambodja!

Hit skulle jag vilja åka se något annorlunda det är ju det som är meningen med att resa. Ligga och gassa sig på en strand hela semestern är bortkastade pengar.

En ny plats i solen


Otres beach är enligt många den bästa av de långa sandstränderna i Sihanoukville. Solstolarna är gratis, vattnet kristallklart och såväl trängsel som tiggare lyser med sin frånvaro.

Sihanoukville. Här finns de långa sandstränderna och det turkosa vattnet, men det är en bit kvar till det perfekta semesterparadiset.

Guide Sihanoukville

Åka dit: Flyg till Phnom Penh med t ex Malaysian Airlines, KLM eller Finnair och Bangkok Airways. Priser från 6 800 kr. Därefter en fyra timmars bussresa till Sihanoukville för mellan 30 och 50 kr beroende på bussbolag.

Bo billigt: Utopia (mittemot Reef Resort), ryggsäcksställe, från 14 kr natten i sovsal.

Mellan: Reef Resort, gång­avstånd till Ochheuteal beach, egen pool, rum från 250 kr. Mexikansk restaurang på krogtät gata. The small hotel, svenskägt i centrum, bra standard och god mat i restaurangen, både asiatisk och svensk (för den som börjar längta efter falukorv). Rum från 90 till 125 kr.

Dyrt: Sokha beach Resort, egen strand, stor och vacker pool, rum från 1 000 kr.

Göra: Sihanouk­ville är framför allt strändernas och barernas stad. Här badar man, kör vattenskoter eller paddlar kajak på dagarna, och drar mellan barer och krogar på kvällarna. För dykning och snorkling rekommenderas en tur ut till någon av öarna Koh Tang eller Koh Prins, vilket dock kräver övernattning.

Tänk på: Lämna inte något obevakat på stranden – det kan lätt försvinna.

Valuta: Den kambodjanska valutan heter riel, men amerikanska dollar går minst lika bra. Med tanke på att det går drygt 4 000 riel på en dollar är den amerikanska valutan att föredra – det blir hemskt stora sedelbuntar annars.

Visum: behövs och kostar 20 dollar (ca 140 kr). Vid inresa över landgränsen, skaffa gärna visum i förväg på nätet: www.mfaic.gov.kh/evisa.
Det kostar visserligen fem dollar (35 kr) mer, men kan bespara dig problem vid gränsen. Inga andra avgifter ska betalas – tro inte på historier om ”sjukförsäkringsavgifter”
och andra påhittigheter.

Guide till stränderna i Sihanoukville

Otres beach. Den sydligaste av Sihanoukvilles sju stränder, är bäst i stan. Det tycker de flesta vi talar med här. Frånvaron av tiggare och påträngande försäljare är välgörande och stranden är ganska välstädad. Barer och restauranger finns det många av också här, bland annat flera bra fiskställen. Mitt på stranden ligger Otres nautica som hyr ut kajaker och vindsurfingbrädor.

Hit kommer de som vill ha det lugnt och skönt, och medelåldern är aningen högre än på den populära grannstranden. Glesheten mellan soldyrkarna har sannolikt att göra med att stranden ligger en bit från de flesta hotellen och kräver någon typ av transportmedel: moped eller tuk-tuk, till exempel.

Ochheuteal beach. Gå vägen ner från rondellen med Sihanoukvilles främsta symbol: statyn med två gyllene lejon. Så småningom kommer du förbi några skjul, en hög med skräp och kvinnor som vill sälja massage.  Efter Boom-Boom Records, där du kan köpa all tänkbar musik, filmer och tv-serier på hembrända cd, kommer du till stans mest populära och besökta strand.

Delen till höger – norrut – kallas Serendipity beach, den betydligt längre biten till vänster – söderut – heter Ochheuteal. Nästan lika svårt att uttala som att stava till, men här säger man ungefär ”Åtje-ti’l” (som i ”atjo” och ”mil”). Drygt en kilometer av stranden är överbefolkad, de små barerna och restaurangerna med fisk och
skaldjur står på rad. Bland turisterna rör sig ett försvarligt antal försäljare och tiggare. Men vattnet är ljummet och turkost, och det mesta finns att köpa. Här är det party som gäller i större utsträckning än på andra stränder.

Den södra delen ligger ännu i det närmaste öde, men ett jättelikt lyxhotell byggs där. År 2012 ska Ochheuteal Beach Resort & Casino stå klart längs två och en halv kilometer av stranden.

Sokha beach. En privat strand som tillhör lyxhotellet Sokha Beach Resort. Den är pedantiskt välstädad och tillgänglig för alla som är beredda att betala. För fyra dollar per dag – sex dollar på helgerna – får du tillträde till inte bara stranden, utan också hotellets stora och välskötta pool.

Nackdelen: här finns inga billiga barer, kaféer eller fisk- och skaldjursställen, utan man är hänvisad till hotellets fina restauranger.

Indepen­dence beach. I ena hörnet av denna drygt kilometerlånga strand ligger det klassiska femstjärniga Independence Hotel med sin egen strand. I den andra ligger enkla men trevliga Sea Breeze Guesthouse. Däremellan finns inte mycket utöver sand. Dessutom är delar av stranden stängd på grund av olika byggprojekt.

Victory beach. Sista stranden före Sihanouk­villes hamn heter Victory beach. Fast allt oftare kallas den Russian beach.

När några ryska affärsmän kom över ett gammalt ryskt propellerplan av typen Antonov-24 måste de ha tänkt: Vad ska vi göra med det där? Det blev den hangarliknande krogen/nattklubben Airport. Där kan man äta och festa under planets breda vingar. Tidigare var detta favoritstranden för ryggsäcksfolket. Nu befolkas stranden till stor del av ryssar – och en hel del äldre män med mycket unga flickor.

I hjärtat av forna Indokina ligger Kambodja.

Fyra kilometer vit sandstrand vid ett turkosfärgat vatten. Små restauranger med utsökta fiskrätter, en färskpressad smoothie på mango eller bananer. Stränderna i Sihanoukville kan bli den perfekta semesterdrömmen.

För dem som känner sig klara med Thailand är Kambodja en naturlig fortsättning: spännande, lite mer otämjt, lite mindre västanpassat.

Annons:

Turistens självklara rutt i Kambodja har tre stopp: ruinstaden Angkor med sina tusenåriga tempel, huvudstaden Phnomh Penh – och så badorten i söder, Sihanoukville. Den byggdes som hamnstad 1960 och fick senare sitt namn efter dåvarande kungen Norodom Sihanouk. Nu drar den turister från hela världen och stoltserar med fem långa stränder.

Sihanoukville har länge försökt ta upp kampen med Thailand om soldyrkande turister. Förutsättningarna finns: de långa sandstränderna, det kristallklara vattnet, vänliga människor, god mat och låga priser.

Den mest populära stranden heter Ochheuteal beach. Här står barerna på rad i provisoriska skjul, strandförsäljarna och tiggarna trängs med turisterna som sippar billiga drinkar på gratis solstolar. På några ställen ligger skräpet i drivor. Å andra sidan kan man ta en tuk-tuk eller promenera i vattenbrynet till Otres beach, en betydligt bättre städad strand med lika vit sand och lika billiga drinkar på lika gratis solstolar.

Så varför är det nästan tomt här?

– Det är för långt hit, säger kambodjanska Kunthea i en av barerna på Otres beach. Turisterna är lite lata.

Jag möter Erling Österhaug, norsk turistguide som bott här i nästan tio år, och ber honom lista de tre bästa sakerna med Kambodja.

– För det första människorna, säger han. De är alltid öppna och trevliga, men blir vänligare ju längre bort från turistorterna man kommer. För det andra maten. Den passar oss nordbor bättre än den thailändska, tycker jag, för den är betydligt mildare.

– Det tredje kanske låter konstigt, men det är landets historia. Både den gamla, från khmerriket, och den nya med kriget och Röda khmererna. Detta folk har gått igenom så mycket, och alla har något att berätta.

Men här finns också sådant som står i vägen för Kambodjas strävanden att ta upp kampen om turisterna med Thailand: nedskräpning, tiggeri, korruption och prostitution.

Sally från Kanada var beredd att vända när hon gick över gränsen från Thailand. Lurendrejeriet förskräckte: överpris för visum (det ska kosta 150 svenska kronor, inte 250), falsk kostnad för ”försäkring”, ”drickspengar” till skojare i maskopi med gränspoliserna.

Hon följde inte sin första reaktion utan drog vidare från tempelstaden Angkor till turistorten Sihanoukville och är glad för det. Hon är budgetresenär och håller koll på utgifterna.

Nu är det happy hour på Ekareach Street i Sihanoukville, nära Ochheuteal beach, och en öl kostar en dollar. Utopia på and­ra sidan gatan erbjuder två goda kambodjanska Angkoröl för en dollar under happy hour, och en rejäl portion friterade vårrullar för ytterligare en.

Att lurendrejeriet vid gränserna ger ett dåligt första intryck av landet är känt sedan länge och ett stort problem, säger svenske Henrik Ohlsson, som bott här sedan 2002 och nu driver The small hotel inne i staden.

Han trivs och förklarar det främst med att han tycker om människorna.

– Kambodjanerna är ett stolt folk. De har gått igenom ett antal helveten, kolonialism, inbördeskrig och Röda khmererna, men är ändå positiva.

De tre viktigaste åtgärderna för att Kambodja på allvar ska kunna tävla med Thailand om turisterna, enligt Henrik:

1. En fungerande flygplats i Sihanouk­ville. Den som finns har varit stängd för charterflyg i åratal.

– För backpackers och äventyrare går det väl an, men charterturister vill inte sitta fyra timmar på en buss från Phnom Penh efter att ha flugit många timmar från Sverige. De vill i princip landa i poolen.

2. Sjukvården måste bli bättre. Turister ska inte behöva flygas till Thailand om de blir sjuka eller råkar ut för olyckor.

3. Städa upp.

– Folk här slänger bara grejer hur som helst, men det blir bättre, säger han.

Kambodja går framåt, om än med myrsteg. Korruptionen är ett stort hinder i vägen för utvecklingen. Landet ligger på föga smickrande plats 158 av 180 i listan över korruptionen i världen, enligt organisationen Transparency International. Sämst i Sydostasien, och långt efter Thailand som har plats 84. När man serveras en utsökt ”fisk amok” i kokosmjölk och curry (lite av en nationalrätt) av vänlig restaurangpersonal, och en lätt bris från havet lättar upp i värmen, så hoppas man innerligt att de problemen så småningom ska lösas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0