Morgonstund har guld i mun!

Kl 04.45 vaknade jag pigg som en mört har sovit bra trots värmen inatt och hostan är mycket bättre. Sture masserade min rygg där jag har ont pga all hosta och gick iväg till jobbet. Jag diskade, vattnade alla blommor, torkade av skåpen och diskbänken i köket. Tog handfaten och toaletterna ska jag snart ta medlet fick dra en stund. Plockade undan på borden i vardagsrummet, slängde gamla tidningar och nu sitter jag här. Är så skönt att veta att jag gjort allt och kan göra precis vad jag vill idag, sitta vid datorn, läsa min bok, se på tv eller bara ligga och slöa i soffan.

Se här håll er inne och drick lagom med vatten. Men ibland blir man ej törstig och sen kommer snurret så dricka då och då kör jag på, ett par glas i timmen.


Normal text Stor text Extra stor text

Så klarar du
värmeböljan

Lev som de gör vid ekvatorn

Människor som lever i länder med varmare klimat tål inte värme och sol bättre än vad svenskarna gör. Men de är mer vana vid att hantera den, säger överläkare Dag Wide-Swensson.

För att undvika uttorkning och sjukdom i värmen krävs det att man får i sig vätska. Men enligt Dag Wide-Swensson vid universitetssjukhuset i Lund finns det ingen anledning att dricka hela tiden.

– Kroppen känner av när den behöver vätska och det går inte att dricka förebyggande. Mitt råd är att man dricker när man är törstig så klarar man värmen bättre, säger han.

Handlar om ovana

Solen och värmen gör att svenskarna kastar kläderna och ger sig ut, även under dagens varmaste timmar. I länder där människor är mer vana vid värme håller man sig sig istället ofta inomhus eller i skuggan när solen står som högst.

– Kroppen blir inte van vid värme, men när man lever kring ekvatorn där det ständigt är varmt så lär man sig att leva på ett sätt som gör att man klarar värmen bättre. Här ska vi ska absolut sitta ute i värsta värmen, det handlar om ovana, säger Dag Wide-Swensson.

Glömmer bort oss själva

Vi är ofta noga med att skydda våra barn från solen medan vi glömmer att skydda oss själva. Men Dag Wide-Swensson menar att barnen ofta är bättre på att hantera solen.

– Riktigt små barn avger mycket värme genom huvudet och då måste man se till att de håller kroppstemperaturen stabil. Men när de blir lite äldre klarar de ofta det här mycket bättre naturligt än vuxna. De springer och dricker när de är törstiga till exempel, säger Dag Wide-Swensson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0