Unga föräldrar!!!!

Jätte bra ide!!!!!!

På ambassadörsakademin har unga föräldrar möjlighet att ta med sig sina barn till skolan.På ambassadörsakademin har unga föräldrar möjlighet att ta med sig sina barn till skolan.
Foto: Ambassadörsakademin

Tufft för unga föräldrar att klara av gymnasiet

John Sjöberg, rektor på Ambassadörsakademin. John Sjöberg, rektor på Ambassadörsakademin. Foto: Privat
Över 70 procent av Sveriges unga ensamstående föräldrar lever på låg ekonomisk standard, visar en rapport från Ungdomsstyrelsen. Många av dessa har hoppat av gymnasiet i förtid. Nu har Ambassadörsakademin i Stockholm startat  landets första gymnasieutbildning för gravida eller unga föräldrar.

Trots att över 2000 ungdomar under 20 år blir föräldrar varje år saknas direktiv i skollagen och gymnasieförordningen hur skolorna ska hantera detta. Enligt UR Skolfront lever hela 72 procent av gruppen unga ensamstående föräldrar på låg ekonomisk nivå. Många har svårt att slutföra sina gymnasiestudier, och får det därför tuffare att hävda sig på arbetsmarknaden.

I april 2009 startade Ambassadörsakademin landets enda gymnasieutbildning för unga föräldrar. I dag läser sex, snart sju elever i åldrarna 16 till 20 år på gymnasieprogrammet SP Unga Föräldrar.
– När de unga föräldrarna blivit gravida är det ingen från deras skolor som sagt "Grattis, hur kan vi hjälpa dig?" Vi såg ett behov att skapa en plats för en målgrupp som vanligtvis inte ryms i skolan. Vi brukar säga till våra elever att de ska bli läromästare för sina barn. Man behöver allmänbildning och andra kunskaper än att bara kunna byta blöjor för att bli en bra förälder, säger John Sjöberg, rektor på Ambassadörsakademin.

På Ambassadörsakademin arbetar man med att försöka ta till vara på de unga föräldrarnas unika situation genom att integrera deras barn i utbildningen. Ett exempel är är ett projekt där elever från tredje klass ska hålla lektioner i babysim för de unga föräldrarna.
–Vi har varit måna om att inte skapa en särskild läroplan för eleverna. De får gå ett vanligt samhällsvetenskapligt program, inte mini-versionen. Eleverna kommer kunna gå ut med högskolebehörighet, säger rektor John Sjöberg.

Många gymnasieskolor saknar planer hur man ska anpassa skolgången för unga föräldrar – varför?
– En förklaring kan vara att skolornas regelverk måste vara generellt skrivna. Ungdomarna som blir föräldrar är helt enkelt för alldeles få. Skolorna tycker att det är för besvärligt att anpassa reglerna efter dem. En annan orsak tror jag att skolorna inte ansett att unga föräldrar är deras ansvar utan istället socialtjänstens, säger John Sjöberg.

Syoguiden.com – läs senaste nytt om studier

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0