Jag är fadder!!!!

© WWF Canon
© WWF Canon

Skövlingen av regnskogen försämrar klimatet även i Sverige

I Indonesien står skogsskövlingen och etableringen av jordbruksmark för 80 % av utsläppen av växthusgaser. Detta ökar jordens medeltemperatur, regnskogen torkar ut, risken för bränder ökar vilket medför att delar av skogen dör av sig själv. Håller den här trenden i sig riskerar vi att orangutangen dör ut och att miljoner människor förlorar sitt levebröd och tillgången till rent vatten. Dessutom försämras klimatet markant, vilket även märks här i Sverige.

Gör en insats och bli fadder

Som fadder får du regelbundet nyhetsbrevet Orangutangrapporten, med rapporter direkt från vårt fältarbete och exempel på konkreta naturvårdsresultat.
Din gåva gör nytta!

© WWF

90 % av orangutangerna har försvunnit

Orangutangen är allvarligt hotad av utrotning. Det beror till stor del på att två miljoner hektar regnskog har skövlats årligen de senaste tio åren, vilket motsvarar 5,5 fotbollsplaner i minuten! De senaste hundra åren har
90 % av antalet orangutanger försvunnit och idag finns det bara ca 55 000 orangutanger kvar på Borneo. Ett annat problem är tjuvjakten som dels beror på jakten på kött men än värre är att orangutangen i vissa delar av världen används som husdjur. När orangutangungarna fångas dödas oftast mamman och fem av sex ungar dör i samband med fångst och transport. Vi måste göra något nu annars är orangutangen snart utrotad.
© WWF Canon

Skogen och klimatet

Levande växter binder kol genom fotosyntesen. När skogen avverkas eller brinner upp släpps kolet tillbaka till atmosfären. Tyvärr är avverkningen av världens skogar så stor att i stället för att hjälpa oss, bidrar den till att försämra klimatet. FN´s klimatpanel IPCC beräknar att 1,6 miljarder ton kol frisattes årligen under 1990-talet enbart från avskogning i tropikerna. Detta motsvara 20 % av de totala globala utsläppen. I Indonesien är motsvarande siffra 80%.

Källa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0